zaterdag 17 juli 2010

raadselachtige verklaring

Ik pleeg op Eigenfiets.nl vaak over fietstechniek te schrijven. Het kan daarom overkomen of ik een saaie techneut ben die met niets anders bezig is.
Voor een deel klopt dat ook wel maar –gek genoeg?- neig ik me bij toertochten altijd juist erg sociaal op te stellen (naar mijn eigen mening uiteraard).

In de zin dat ik praktisch geheit en bewust in de achterhoede ga rijden om de zwakste rijder/ster een hart onder de riem te steken en te begeleiden. Er kunnen zich mankementen voordoen waarin 2 meer weten dan 1. Of ik kan wellicht nuttig zijn bij het navigeren als de snellere rijders uit het zicht zijn komen te vallen.

Dat komt waarschijnlijk voort uit mijn licht getraumatiseerde jeugd waarin ik zelf nogal eens als underdog fungeerde (eigenlijk: toen al verkoos te zijn).
Het jammere van die opstelling is dat je zo een beetje –mét die langzamere rijder- een buitenbeentje wordt.
Ook daar heb ik nog geen moeite mee. Enig Robinhoodtisme is me dan ook niet vreemd.

Soms moet je je verstand en je gevoelens echter eens aan een kritische analyse onderwerpen. Zo gebeurt hier.

De oorzaak van dat langzame rijden is vaak dat degeen die achterblijft fysiek minder sterk is en ik heb zelf ook geen kampioenslichaam dus dat komt mooi uit…
Maar dat is meestal tijdens een toertocht ook niet nodig omdat ’t gemiddelde tempo toch niet extreem hoog is.
Bovendien is het tempo van de ‘Fortenroute’ waaraan ik Zondag mee doe door Mark-Jan al aangegeven: Ongeveer 25km p.u. Dat moet voor mij geen probleem zijn op de Thys 222 Revolver.

Op voorhand verklaar ik dat ik dit keer niet zal meerijden in de achterhoede als dat een praktisch nieuwe fiets betreft die nodeloos veel transmissieverlies in de kettingloop vertoont (zoals ik die verwacht dat zal gebruikt gaan worden).

Is dat omdat ik iets heb tegen langzamere ligfietsen?

Natuurlijk niet!
Mijn bankdrukfiets heeft ook veel transmissieverlies (een nieuwe opstelling hiervan binnenkort op dit blog trouwens). Maar dit levert tenminste nog een andere training op. Voegt iets toe hiermee waar geen andere fietsen voor bestaan. En ik zal er alleen mee aan daarvoor geëigende tochten deelnemen om de groep niet op te houden…

Begrijp me niet verkeerd, ik gun ieder z’n eigen ligfietsbedrijfje!
Van mijn part op iedere straathoek nog eentje.

Maar waarom mensen persé een nieuwe ligfiets moeten kopen (ook al is die relatief goedkoop) terwijl er op Plaza & Marktplaats zo veel goede en snellere 2de hands te koop zijn is me ten ene maal onduidelijk…..
En is eigenlijk nog slecht voor het milieu ook!

Dat getuigt feitelijk toch van een soort decadentie waarvoor ik geen zin heb om nog langer achter in een toertocht te blijven hangen.

Natuurlijk is technisch inzicht niet ieder gegeven maar ik heb het op m’n blog regelmatig over kettingloop. Dus als je zo’n ding gekocht hebt terwijl je fysiek toch al niet zo’n sterke rijd(st)er bent verwacht dan niet (meer) dat ik in de buurt blijf rijden!

Natuurlijk wil ik best adviezen geven over wat een verstandiger keuze is of wat je nog doen kunt voor snelheidverbetering aan je oude model om niet op achterstand te komen bij een toertocht…

Ik hoop dat het Zondag mooi weer zal zijn en iedereen een prettige tocht zal hebben -Maar dat spreekt voor zich!

4 opmerkingen:

 1. Je Robinhoodtisme bestaat uit een erg dun laagje. Jij wel op een roets en een ander mag geen fiets naar keuze kopen. Misscien wat meer zennen?! Mo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reaktie Mo,

  De R-roets wilde ik al jaren en heb ik onlangs 2dehands aangeschaft.
  Ik gun ieder een fiets naar keuze te kopen en hoop dat diegeen die dat doet ook 't tempo van de groep kan bijbenen op 't ding...
  Zo niet dan word ik dus alleen wat kritischer, sorry.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He Mick , heb je er wel eens aan gedacht dat als niemand meer een nieuwe ligfiets koopt dat er dan ook geen goede tweedehands meer te koop zijn .
  En nee ik ga niet achteraan rijden tijdens de fortenroute omdat ik de snelheid niet bij kan houden maar omdat de afstand gewoon te groot is.
  Maar vanwaar zo ineens deze overpeinzing en conclusie ?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gerrit,
  Ik krijg de indruk dat je denkt dat dit over jou ging en of jou fiets. Maar nee dus (geen van beiden).
  Toch heb ik de situatie wel een keer met je besproken.
  Toen ik uit 'solidariteit' de Amsterdamse Paastrefploeg kwijtraakte en hoe ik toen in gesprek raakte met iemand met een bepaald soort fiets en zo bijna die stoere meid (ook een 'Marjolijn') met die hondenaanhanger die ons de weg wees bijna niet eens konden volgen!
  Trouwens, bedoelde fiets hoef ik ook 2'hands niet, zo what's the difference?

  Groeten Mick

  BeantwoordenVerwijderen