donderdag 7 januari 2010

Het eindeloos raampje

Omdat ik mijn North-gelaatscherm pas vanaf de 14de kan verwachten(hij is niet op voorraad maar ik wilde persé die 'met die bolle kop') dreigt nu de ligfietswereld opnieuw opgeschrikt te worden door 'n uitvinding op gelaatsbeschermingsgebied.
Mijn geruite overhemd waar ik de bril instop voor het stoplicht zodat ‘ie opwarmt en vanzelf de condens verdwijnt? -Mijn kostelijk gevoel voor humor waardoor menigeen mij niet meer au serieux neemt? Not this time! –En daar is geen woord chinees bij.

Het gaat om het ‘roterend ruitje’ , of iets preciezer, het HR-ruitje (Handmatig Rouleerbaar -ruitje).
Uitleg Het nadeel van de bestaande ruitjes is dat ze beslaan en tijdens het rijden eigenlijk niet zondermeer schoongemaakt kunnen worden.
Je kunt er dan bij sommige uitvoeringen nog overheen kijken maar dat beperkt het gezichtsveld en kan tot een verkrampte zit (nek-) houding leiden.
Het WAW- scherm is wegklapbaar en dat is ook het Botterscherm in de laatste uitvoering maar vanaf dat moment is de beschutting natuurlijk ook weg.
Mijn benadering is nogal radicaal anders. Wat ik doe is simpelweg een ander gedeelte van het transparant-PVC ruitje opzoeken: Daardoor blijft mijn gezicht dus onafgebroken beschut tegen de natuurelementen!
Ik gebruik m'n rechter (of linker-) hand onder het doek van de Alleweder om het materiaal te verplaatsen, de andere hand blijft aan het stuur. Beide handen zowel als het gezicht blijven zo warm en comfortabel en het gezichtsveld vrij.
Het is een beetje het principe van de handoekmachine: Je trekt daarbij van boven naar beneden een nieuw stuk vd rol. Bij mij van links naar rechts (of vice versa natuurlijk).

Omdat bewegende beelden soms meer zeggen dan 1000 woorden heb ik voor jullie met de webcam een snuff movie geschoten!

Binnenshuis treedt natuurlijk zo-wie-zo geen condensvorming op maar ik heb de 'studio-opstelling'in scene gezet en trap de pedalen ook niet echt rond...Ik hoop niet dat je teleurgesteld bent nu. Treed hier dan ook op als acteur regisseur, decor, geluid- & verlichtingsman!
De muziek is van 'The curse of Blondie', precies, van Blondie.
De eerste 40 kilometer heb ik er inmiddels mee afgelegd en zijn me prima bevallen. Door de toegenomen warmte heb ik m'n pet op 'n gegeven moment afgedaan maar ook dan bleef het scherm op z'n plaats (draaien).

Het basis materiaal is als gezegd transparant zacht-PVC afmetingen +/- 20 X 95cm dat met (bison)polymeerlijm of zacht-PVC lijm bij elkaar te lijmen is.
De overlap zou ik ongeveer op 'n centimeter houden.Tegen inscheuren en voor een gladder afwerking heb ik er cellotape overheen geplakt aan onder en bovenkant.Ook wel bekend als "plakband".

5 opmerkingen:

 1. :) Weer een apart brouwsel uit jouw geest :)

  Ik ben razend benieuwd of het ook naar behoren blijft werken. En ik weet niet hoe zweterig jij bent maar bij mij wil de boel enorm snel beslaan (ik heb het dan over m'n brilleglazen).
  Het is een frisse benadering vanuit een totaal andere hoek dan je van de meeste mensen ziet.

  Ik ben benieuwd naar slijtage (krassen e.d.) op den duur. Ik houd het in de gaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. lol mick! je mot er maar op komen!

  groetjes van een paar starten vederop:P

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik doe een (openbare) bekentenis: Niet alleen had ik de ronde koker al voor m'n raam staan (lag bij dezelfde container als die poppekop, moet jij al wel gezien hebben Marcel). In feite kwam ik al rijdend met de (halve) koker -pas- op de gedachte om de condensplek envoudigweg te verdraaien!
  En wat de krasbestendigheid betreft Wilfred: Het blijft denk ik toch een seizoensartikel. Volgend jaar maak je anders zo weer 'n nieuwe !

  BeantwoordenVerwijderen