zondag 24 januari 2010

Poly-carbonaat laat zich niet koken

Ik heb geprobeerd het North-scherm bij te ronden aan de onderkant door het los te halen en te verwarmen. Omdat ik wat huiverig was voor té grote hitte-inbreng met mogelijkijke vervormingen of bellen in ’t raampje koos ik voor een door mij eerder op acrylglas beproefde veilige methode:
Verwarmen in kokend water


Het scherm past precies in een ovenblik. Dat verhitte ik boven het fornuis tot kokens toe. Maar het ruitje was er niet van onder de indruk en het polycarbonaat werd niet vervormbaar. Ik weet niet zeker of dit wel een thermoplast is en besloot het ruitje te laten voor wat het is.Dan blijf ik tenminste een bruikbaar (reserve) ruitje hebben.
Niet dat ik het op ga geven maar de vrij simpele rechthoekige vorm kan ik proberen over te nemen naar acrylglas en het dan opnieuw proberen…






Mijn tweede roetstocht naar een bouwcentrum ermee overtuigden me toch wel van de voordelen van het masker, zelfs enigszins beslagen.
Het werkt alleen niet zo goed als m’n eigen low-budget ‘HR-ruitje’ maar dat houdt z’n verband natuurlijk ’t beste binnen een velomobiel…Onder de Perfo B komt toch nog wel wat rijwind door (of luchtwerveling).

Toen het op de terugweg vd Gamma ook nog begon te regenen vond ik het scherm toch wel de moeite van het dragen waard. Ik moet dan alleen niet proberen ook nog n's door 'n zonnebril achteruit te kijken maar eerder iets van spiegeltjes inbouwen...

6 opmerkingen:

  1. Polycarbonaat is wel vervormbaar; het is wel een thermoplast. Omdat ik ook wel geïnteresseerd ben in vervormen van polycarbonaat (het ruitje in m'n Versatiledakje wil ik bol vormen omdat hij nu plat is en naar onderen indeukt bij forse snelheden). ben ik maar even aan het googlen geslagen. Dat het niet bij kokend water wil vervormen is me ook wel duidelijk:

    Temperatuur-bestendigheid: Van -30° tot +120° C (onbelast)

    Dus zal je wel een redelijk stukje hogere temperatuur moeten hebben. Zit ik zomaar even wat te bedenken: zou het dan willen in een olie? Zonnebloemolie bijvoorbeeld. Die koken bij hogere temperaturen dan dat.

    Je idee is natuurlijk niet helemaal vreemd omdat het met acrylaat en PET wel lukt (die gaan bij 85 resp. 65 graden celcius al zacht worden)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je research!
    In olie is waarschijnlijk wel 'n goed idee ivm de gelijkmatige temperatuur...Alleen heb ik geen kennis van het verdampingspunt en het idee van overal vet in de keuken staat me ook niet echt aan.
    Maar je ziet wel: Geen idee zo gek of...
    Ik ga eerst experimenteren met 'n oud 'volière raampje' uit de schuur van acrylglas in kokend water.
    Niet zo sterk als polycarbonaat natuurlijk maar ik rij toch onder de slagbomen door !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kun je het Versatile-raampje niet bollen door wat voorspanning te geven idvv een touwtje?
    Dat zou bij mij tegen m'n kaak aankomen maar als je die ruimte vrij hebt...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het ruitje een voorspanning geven zal ongetwijfeld werken. Alleen zit ik niet te wachten op een zoemend draadje voor m'n neus (goed, geen ervaring maar ik verwacht wel zoiets). Maar het mooiste vind ik het als het geheel toch soepel en vervormbaar blijft onder z'n eigen gewicht. Als laatste mogelijkheid zal het echt wel werken maar ik heb het liever wat 'mooier'.

    Wat betreft je 'verdampingspunten' heb ik geen idee. Maar een beetje afzuigkap moet dat toch kunnen oplossen? Maar voor walmen ben ik niet zo bang. Vroegâh toen ik nog jong was en friteuses nog schaars waren, heb ik geleerd dat frituurvet heet genoeg is als het net begint te walmen. Frituren doe je bij 180 graden celcius; heel wat hoger dan de 120 graden celcius (of mogelijk iets hoger in verband met veilige marges die de fabrikant aanhoudt).

    Het mooiste zou natuurlijk zijn als je een vloeistof weet te vinden die net boven het punt ligt waarboven polycarbonaat plastisch wordt. Dan zit je zeker niet met oververhitting. Maar dan wel liefst een stof waarvan de dampen niet giftig/schadelijk/licht ontvlambaar zijn etc. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Is 't mogelijk om het ruitje te verwarmen/verhitten in een combi-oventje, zo'n hetelucht gevalletje dat je op bijv. 130, 160 enz. graden kunt instellen? Wel het ruitje al tijdens het opwarmen vanaf kamertemperatuur in de oven zetten, dan gaat alles geleidelijk en dat is weer goed voor het vermijden van spanningen.
    'k Kan mij voorstellen dat ook het afkoelen geprogrammeerd moet verlopen, ook al om het opbouwen van spanningen zoveel mogelijk te vermijden. Zo gaat het ook bij het maken van bijv. glaskunst.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Om mijn keukeninterieur te schetsen: Ik heb een (hangende)gasoven heel ouderwets wel met thermosstaat maar zonder nauwkeurige thermometer.
    Als ik 'm daarin stop heb ik geen idee wat er gebeurt want er zit geen kijkraampje in.
    Een frituurpan heb ik niet en zou 'ie ook niet inpassen.
    Ik heb bewust gekozen voor het niet hebben van een frituurpan want haat dat vet overal!
    Je hebt tegenwoordig pizza's en ovenpatat die in de oven kunnen. Beide eet ik weinig trouwens, maar dat terzijde...
    Bij m'n moeder in de schuur verwacht ik nog stukken 'oefen-arcylglas' te vinden.
    Mijn manier van werken is dat ik altijd graag in staat ben om iets opnieuw te maken ipv "Alles of niets !".

    BeantwoordenVerwijderen