zondag 9 januari 2011

ultrasoon kettingreinigen

Omdat de aandrijfketting van de Alleweder door pekel en modder stinkend smerig was geworden heb ik deze eens ‘ultrasoon’ gereinigd.
De (on)mogelijkheden van zo’n apparaat fascineren me al sinds ik nog CV- en sanitairmonteur was en dus kon ik de verleiding niet weerstaan toen deze bij de Lidl te koop stonden onlangs.
Een uitgekiende marketing dus waar ik doorgaans bedenk dat ik zoiets eigenlijk liever 2dehands aanschaf. Dan zou dat misschien ook wat goedkoper geweest zijn dan de 22 euro!
“voor grondige reiniging door ultrasone energiegolven ideaal voor o.a. munten, brillen, sieraden en gebit ook geschikt voor het reinigen van cd's en dvd's incl. kunststoffen mandje, horlogehouder en met cd-/dvd-houder


In de gebruiksaanwijzing wordt slechts gerept van water met eventueel een reinigingsmiddel. Het resultaat van een pion-cassette hierin getrild vond ik niet overtuigend: Hooguit de tandjes glommen er wat door maar meer naar binnen zat nog vet met vuil, dat dus niet eens opgelost was…
Het resultaat dat ik kreeg door ’t toesteletje direkt onder de FAW te plaatsen voor ’n proef-trillingkje in lampenolie had al gelijk een beter resultaat! Zowaar begon de ketting weer te glimmen..
Hierdoor aangemoedigd heb ik de sluitschakel losgemaakt en het ‘edelmetalen reservoir’ verder opgevuld met lampenolie. Lampenolie omdat het vet oplost maar niet extreem brandgevaarlijk en of vluchtig is (“’t stinkt niet”).
De ketting past er in z’n geheel in waarbij ik een waterpomptang gebruikte om alles onder te draperen.
Na het reinigen heb ik de ketting in de tuin in een kartonnen doosje opgevangen en afgedroogd.
Om de ketting weer te smeren heb ik het bakje met carterolie gevuld en de ketting hierin ge-ultrasoniseerd. De olie kan zo nmm makkelijker tot in de asjes vd schakels doordringen.


Die was hierna weer soepel als een aal!

Ook warmt de vloeistof door de vibraties wat op.
In de handleiding wordt gewaarschuwd niet je vingers aan het trillende medium bloot te stellen. Dat zou de huid en botten kunnen beschadigen.
Ik wil daar nog aan toevoegen dat het waarschijnlijk verstandig is bij aanraking met motorolie (latex) handschoenen te gebruiken. Je huid kan toevoegingen doorlaten die toxisch kunnen zijn.
10 opmerkingen:

 1. Gespot! http://www.youtube.com/watch?v=4LGJo1qmup8

  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij lekker weer gaat er nauwelijks iets boven triken. En daarvan kan de ketting ook regelmatig wel een ´sopje´ gebruiken!
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Mick, Je bent beroemd!
  http://www.recumbentblog.com/2011/01/09/shakin-all-over/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja dat is idd wel opmerkelijk...En zo snel als dat zich dan kennelijk verspreid hé?
  Dat zal vast door de Google vertaalhulp komen. Maar dat van ieder nu net Erwin Gijzen dat dan weer opduikelt niet? :)-
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, ik zal wel veel te veel tijd op Internet doorbrengen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik doe ook wel eens zo, echter door het gewicht van de ketting gaat de reiniger snel stuk .... Ik heb er al twee gesloopt...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Theo,
  Ik zie dat je in mijn ' oude idee"en' aan het spitten geweest bent :-)
  Ik heb deze manier van reinigen helemaal vaarwel gezegd nadat bleek dat de ketting hierna behoorlijk versleten was!
  Daar heb ik in een later blogbericht dan ook eerlijk melding van gemaakt. Maar het kan natuurlijk geen kwaad dat hier nog een keer te herhalen.
  Omdat het van de andere kant ook niet echt de persoonlijke veiligheid van mogelijke navolgers in gevaar kan brengen heb ik dit bericht niet verwijderd.
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Mick

  Was de ketting DAARNA versleten of was hij dat al voor de schoonmaakbeurt en kwam het toen pas aan het licht?

  Groeten, andre

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi André,
   Ik had sterk de indruk dat het door het reinigen met ultrasoon geluid kwam helaas. Want dan is "makkelijk" alleen nog maar een dure grap )-:
   Ik zou de ketting in een afsluitbaar blik met iets als petroleum leggen, afsluiten en dan eens flink schudden.
   Het vuil zakt dan grotendeels naar beneden en het heldere deel van de petroleum kun je dan nog gebruiken om er carter- of transmissie-olie in op te lossen en de ketting opnieuw in te vetten.
   Dan blijft het vet goed achter in de schakels zonder de ketting uit te hoeven koken!
   Mvg Mick

   Verwijderen