woensdag 9 maart 2022

Panacee (maar achterwiel ging eigen weg)

 Om de een of andere reden klinkt 'wondermiddel' me dan ineens weer wat te banaal. Vandaar het kruiswoordpuzzel synoniem. Maar dat zijn de korte ritjes vaak wel die ik met de autoped maak voor de korte afstand. Vandaag bijvoorbeeld even naar de 'Batavia' tandartspraktijk. 

Om te proberen of ik de beloofde kroon toch niet wat eerder in mijn mond kan krijgen (-:

Juist op vrije dagen heb ik zo'n opwarmingsrondje nodig.En dit is het tweede vullisbakken-pedje al dat daar geschikt voor is.

Minpuntje zijn de naven die in dat kinderspeelgoed worden gebruikt. Als voorwiel heb ik om de speling uit de as te krijgen 2 lagers in de cup gelijmd en om de ruimte van de dunner geworden as in de patten op te vullen weer een paar conussen (-:

Maar als voorwiel heb ik dan ook een aluminium velg nodig om de V-brake grip te bieden, zeker als het buiten nat is. Terwijl ik achter liefst een fijn brede stalen gebruik. Omdat die geen holkamers bevat zijn zulke velgen nog lichter dan aluminium (-: !

Het stellen van de goedkope kinderlagers die voor de 16 inch wieltjes wordt gebruikt begon me alleen de keel uit te hangen. En daarom heb ik er een (zeldzaam 28 gaats) goed uitvalnaafje in gespaakt. Je moet wat over hebben voor een nieuwe sport!

Op de foto is te zien dat dat naafje helaas wel wat breder is dan de originele naaf. En dat leidde er toe dat ik mijn achterwiel ook nog wel eens 'verloor' daarna (-:De ringetjes met grijper die gebruikt worden om (net als kettingspanners aan de achteras van een stadsfiets) het wiel op zijn plaats te houden zijn daar eenvoudigweg niet op berekend.

Komt bij dat de sleuf in de patten te ruim is voor mijn nieuw gespaakte 'superwiel'.

Beide heb ik opgelost door ophangijzers van plantenbakken in te korten tot de sleuven daarvan. Vastgezet met boutjes door de gaatjes waar de asringetjes invielen en daarna ieder op 3 plaatsen vast gelast met elektrodes.

In plaats van de ringetjes met uitsteeksels heb ik twee stukjes geperforeerd stalen  bandijzer gebruikt waar de spanpen van de naaf precies doorheen kan.

In de grondverf en de zijdeglans wit daarna vind ik mooi genoeg. Een waarlijk liefhebber zou het nog laten zandstralen en verchromen of laten poedercoaten ook. Maar dan moet ik de ped uit handen geven en dat doe ik liever niet (--:

Zelfs de huidige  (26'') Quest van LigHans is door de vorige eigenaar uit Utrecht met een verfroller gedaan. Dus dan moet dit met mijn stepje zeker ook kunnen!


2 opmerkingen:

  1. Weer netjes en eenvoudig opgelost Mick! Zo zie ik het ook graag, niet te veel poespas, als het functioneerd zoals het moet is het goed!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niets is voor de eeuwigheid Adri, zo zit het leven nu eenmaal niet in elkaar!

      Verwijderen