De ketting moest ik inderdaad inkorten zoals verwacht. Maar ik zou jokken als ik schreef dat het dramatisch veel is wat ik verwijderen kon: 12,5 cm. Dat is ook niet m'n grootste doel natuurlijk, het gaat me om vermindering van de weerstand in de transmissie en beperking van geluid daarvan. Een DF kan stil zijn en soepeler fietsen!
Een heerlijk eerste ritje naar Ilpendam waarbij ik bij hard trappen in plaats van pijn in mijn voetzolen weer een heerlijke training van de spieren en pezen van mijn knieƫn mocht beleven!
Omdat de patentbout van de achterrol er niet uit wou schuiven heb ik gekozen voor wat volgens mij toch onvermijdbaar het mooiste geheel gaat worden. De fraaie carbonhouder van de rol er helemaal uit!
Dat is niet echt iets voor gevoelige zielen. Want die zat bijzonder goed vast gekit in de goot. Of ik moet eigenlijk zeggen ''zit'' want ik heb resten laten zitten en carbon doorgezaagd met de multitool. Daarbij weer het mondkapje en een gehoorbeschermer gebruikt.
Maar goed, mijn Eigenfiets 'nieuwe techniek' liet me na 60 kilometer helaas wel in de steek...En Adri kreeg gelijk, de epoxyplamuur is niet sterk genoeg om de as langdurig op zijn plaats te houden.
Misschien zou het gelukt zijn met mijn oorspronkelijke plan, glaspoederpasta versterkt met carbonweefsel maar na het fijne fietsen had ik gewoon geen zin meer in nog meer twee-componenten avonturen!
Ik had eigenlijk al spullen klaar liggen voor een 'plan-B' oplossing. Inderdaad wel met boren in de bodem. Waarbij ik inslagmoeren van de puntjes heb ontdaan en tegen de bodem gelijmd. De hartafstand kan je namelijk zo overnemen van een stel gaasklemmen
Behalve kenmerken van de Snoek lijken er nu dus ook wel onderdelen van een QuattroVelo in te zitten ;-)
Deze werkwijze heeft bovendien als voordeel dat ik de m8 bout die als as voor de rol dient nu aan de uiteinden in stukjes ventielslang kan hangen om mogelijke contactgeluiden van de getande rol met de ketting te verminderen.
Omdat de gekortwiekte inslagmoeren met de (volledige) draad door de bodem heenkomen heb ik ze binnen in met (je raadt het nooit) epoxyplamuur ook nog wat meer zijdelingse sterkte gegeven. Maar de grootste opwaartse kracht komt nu op 4 m6 bouten.
Het zal nodig zijn een nieuwe kettingbeschermer te construeren want richting achtervork komt de ketting (nog steeds) boven de goot uit. Maar de originele DF rol is hoger. Ik kan daar dus feitelijk met de nieuwe kettingloop ruimte WINNEN!
Als materiaal voor het maken van de kettingafscherming (die achter het stoeltje eigenlijk nauwelijks wachten kan) hoop ik transparante luxaflex/rolgordijn-verpakkingsmatriaal te gaan gebruiken (van PVC). Dat heb ik in het verleden namelijk ook al eens gedaan.
Die kan daarna dan weer als matrijs dienen voor een nog steviger carbon uitvoering misschien. Voordeel van dat transparante materiaal, zelfs al zou dat maar tijdelijk zijn, is dat je goed kunt zien waar de ketting al dan niet aanloopt of de beschermer juist wat lager geknipt kan worden.
Gaaf vind ik de manier waarop ik de InterCity voorderailleurbeugel op net even een andere stand heb kunnen vastbouten voor mijn doel (-:
Die kettingomlegger heb ik trouwens wel moeten vervangen voor een type met een miniatuurboutje als sluiting (i.p.v. een klinknagel). Om als ophanging van een toekomstige kettingvetbeschermer te kunnen gaan laten dienen voor de benen of de broek (net zoals ik bij de Optima gedaan heb dus).
Het rijdt fan-tas-tisch ! Niets kan Eigenfiets.nl nog stoppen behalve mijn eigen 90 mm trommelremmen (-:
Maar even systematisch verwoord: hiermee beginnen te rijden op kilometerstand 20.870
En het voordeel van het volgen van mijn blog is dat u de boekenkast lekker leeg houdt ;-)
Lekker bezig geweest Mick! Erg leuk om te lezen dat alles werkt en zeer goed bevalt ook!
BeantwoordenVerwijderenEn inderdaad, ik ben ook door ervaring er achter gekomen dat epoxy en dat soort lijmen best sterk zijn, maar dat een "ouderwets" boutje/moertje duo (met onderleg ring) vaak zeer afdoende en snel gemonteerd is, en een gaatje boren is dan wel noodzakelijk maar je bent er gelijk klaar mee.
Ik had zoiets met het vizier van de QV, dat zit in de kap gelijmd, mooi onzichtbaar vanaf de buitenkant. Maar als de lijm verouderd gaat het loslaten, en na 3 x lijmen was ik er klaar mee. Gaatjes boren en popnagels erin, nooit meer losgelaten tot nu toe! Likje verf erop en je ziet het nauwelijks, en dan nog, het is mijn fiets dus hoe het er uit ziet gaat enkel mij aan...........
Leuke post Mick!
Ach ik heb het geprobeerd Adri... Het voelde zo indrukwekkend 'hard' aan... (-:
VerwijderenMaar als je de buienkant er af schuurt hou je iets wits over dat al veel poreuzer aanvoelt (en makkelijk schuurbaar is). Het was trouwens keurig aan de 2 delen vast blijven zitten maar de 'treksterkte' is kennelijk gewoon niet zo bijster.
Toch is het zeker ook niet helemaal voor niets geweest want (zoals je op de foto nog kunt zien) was het niet gemakkelijk de beste plaats in 1 keer te bepalen!
Mvg Mick
Dit lijkt me een mooie verbetering. Zijn er geen aanpassingen aan de stuurbrug nodig? De doorvoer daar ziet er bij mij namelijk best krap uit. Het lijkt me interessant om het een keer in het echt te zien. Maak ik de 21ste een kans bij de Waterlandse liggers?
BeantwoordenVerwijderenNee een aanpassing was niet nodig. Wel is waarschijnlijk de ruimte onder het stoeltje ook bij jou heel beperkt. Maar met een iets kleinere rol dan 7 cm en een plaatsing wat rechts uit het midden ging het net.
VerwijderenGoed idee, de 21ste. Dan is er altijd wel wat gelegenheid om iets te laten zien. Zo'n haast is er nooit bij hoor!
Dat lijkt me leuk en interessant!
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij zijn mijn rollen zelfs 10 cm en onder het stoeltje is de ruimte inderdaad zeer beperkt. Verder naar achteren is er natuurlijk wel meer hoogte (eigenlijk achterste rol iets naar voren verplaatsen), maar ik vermoed dat je dan wel in de knoop komt met stuurbrug en stoeltje.
Kijk dat vind ik nu precies de goede insteek, ''Interessant''.
VerwijderenNiet te snel tevreden zijn en je nooit neerleggen bij iets waar je bij andere fietsen beter mee reed! Maar over de details spreken we elkaar dan (in het bijzijn van de Waterlandse Liggers :-)...