zaterdag 5 februari 2022

DF met Snoek vandaag!


 Nog nauwelijks bekomen van de schrik om de neuswiel-piercing ga ik al weer iets  shockerends schrijven waar u als consument zeker rode oortjes van gaat  krijgen!

Mijn twijfels aan de DF betroffen vooral de kettinggeleiding. En ik kreeg gelijk, die bezorgt me voetklachten, net als de FAW destijds deed.

Wat dat betreft is de Velomobiel.nl oplossing kennelijk (maar eigenlijk niet verbazingwekkend) beter. Het aandrijfdeel van de ketting direct zo veel mogelijk horizontaal houden. Niet het scherpe naar onderen laten afbuigen alleen eigenlijk maar om het interieur zo leeg mogelijk te houden.

Daardoor gaat veel van je trapenergie verloren in een opwaartse kracht op de as van de voorste geleiderol. Hoe groot die geleiderol ook is!

Ik citeer Leo van Alligt.nl: '' Hoe groter de hoek is waarom de ketting word gebogen, hoe groter de kracht op de as en het deel waar de as/bout aan vastzit. Hoe rechter de kettinglijn hoe beter. Het is niet zo dat als je een kleine rol zou vervangen door een grotere op dezelfde as dat dat automatisch leidt tot een lichter lopende ketting.''

Net als in een Snoek, Quest(XS),of Strada past er bij mij geen 23 tands rol onder het stoeltje. Maar een 15 tands moet -tot mijn opluchting- ook in de DF wel kunnen!

Alleen is de kettinggoot wat minder diep zodat ik de m8 as niet in de zijwand daarvan kwijt kan.


Hoe groot schat ik de kans in dat dit mij lukken gaat? Minstens zo groot als die van het bokwieltje!

3 opmerkingen:

 1. Daar zeg je wat, de DF ketting volgt inderdaad een behoorlijke omweg.
  Ik ben nieuwsgierig naar je oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jurre,
   Ik denk dat de grote rol er helemaal uit kan en de kleine kan naar voren, onder het zitvlak komen: dus geen inbreuk op de bagageruimte!
   Ook een groot voordeel wordt dat het aandrijfdeel van de ketting zonder mantelbuis uit te voeren is (!) a la Wim Schermer dus. Met een kortere as ook nog eens.
   Dat kan dus zelfs gewichtsbesparing opleveren.
   Ik hoef een vliegtuigjongen als jij niet te vertellen hoe fijn DAT is (-:

   Verwijderen
  2. Ach ja vergeten, een kortere ketting!
   De achterste rol blijkt ook een grote te zijn trouwens. Dus goed dat ik een paar 15 tands mee bestelde bij Leo laatst!
   Alligt.nl

   Verwijderen