zondag 23 januari 2022

Simpelheid troef

 Mijn inspirator Ian Dury liet in het vorig blogbericht een schier oneindig aantal sjaaltjes uit zijn pak verschijnen. Ik zal u tonen dat je ook met een TOUWTJE kan toveren!

Op de blogs zie je nogal eens een gebroken trapasklem langs komen. Ik begrijp wel hoe dat gebeurd kan zijn want ook ik trapte de pedalen steeds verder weg. Je kunt dan nog wel fietsen maar goed voor je onderrug is het niet. Je komt steeds verder onderuit te liggen )-:

Zeker bij een moderne velomobiel als de DF is dat niet gek omdat de ventilatiebuis van spekglad carbon is.  De voorheen gebruikte aluminium kokerprofielen (die nogal eens scheurden naast de las) waren altijd wat stroever door de aanwezige oxidelaag.

Nu kun je er donder op zeggen dat de aluminium klemdeeltjes zwakker zijn dan de m6 boutjes waarmee je ze aanklemt. En weet dus waar te zwaar aandraaien toe leidt!

Jongelieden schroom niet met bijvoorbeeld een stukje dyneema (of remkabel) het traphuis van wegschuiven te behoeden!

De DF heeft daarvoor zelfs al een boutje zitten dat erop lijkt te wachten om daarvoor gebruikt te worden (-: !

Mij is verteld bij ICT (door Frank) dat dat boutje na het verlijmen feitelijk weggelaten kan worden. Nu zit aan dat boutje dus een touwtje (-: !


6 opmerkingen:

 1. Eenvoudig en doeltreffend, precies zoals ik het graag zie! Persoonlijk had ik trouwens liever de RVS variant van de klemmen, die hielden het wat langer uit dan die aluminium gevallen.........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik kan me je blogbericht nog herinneren Adri!
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Roeifietsers zijn gewend om alles op te lossen met een touwtje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Wim (-:
   Ik moet trouwens bekennen dat het op het moment van de foto feitelijk nog niet optimaal gelukt was. Het touwtje zit nu werkelijk ONDER de sluitring!
   Maar die zaterdag had ik nog een boosterprik op te halen in de RAI. En het is een lastige foto om te nemen op de selfie stand van de smartphone waar ik geen flitsstand voor heb. Die ik dus moest bijlichten met een zaklantaarn.

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Niet alleen ontzie je daarmee de klemmen (die al genoeg frictie hebben op te vangen) maar ook nog de laminaat-buisophanging!

   Verwijderen