maandag 4 maart 2013

Doorslijpen in verstek

Een blogbericht voor de zelfknutselende roetser. Bestaan die dan? Op Neeltje Jans heb ik er zelfs een gesproken! Die orakelen alleen doorgaans minder op het internet dan ik :)
Al in de tijd dat ik nog mijn eigen Jan Eggens achtige ligfietsen bouwde (van vierkant ijzeren profiel) heb ik een elektrische verstekzaag willen hebben om de kokerbuizen af te korten in de juiste hoek. Maar die machines zijn peperduur.
Ik heb ook eens een afkort-standaard gekocht voor een klein model haakse slijper. Maar dat ding was niet alleen gammel en onnauwkeurig maar door de kleine slijpbladen ging de vlieger ook niet op door dikkere buizen.
Onlangs kreeg ik van enkele senior Dordrechtenaren een tip om mijn van hun gekochte voorzetramen op maat te zagen: Zet een (door)slijpblad van een haakse slijper in je cirkelzaagmachine!
Zoals de oude vogels zongen piepen de (iets) jonge(re): Dat bleek idd prima te werken (maar ik heb geen tijd/zin om over álles te bloggen wat uit mijn handen komt). Bovendien blijk ik met die lichte Skil machine (550 Watt) zelfs ijzer te kunnen doorslijpen!
Omdat een aantal van de met polymerenkit opgeplakte RVS-banen weer zijn logekomen van de bankdrukfiets ben ik dat gefrunnik een beetje zat. Dat gaat nooit af komen. Ook de passing ervan met de lagers was maar middelmatig. En vermoedelijk zou het erg arbeidsintensieve idee voor een aluminium boegspriet hetzelfde lot beschoren zijn… Zelfs al verlijm ik dat met epoxy.
Mij is gebleken dat een verchroomde ijzeren boegspriet bijzonder snel beschadigd raakt als 1 van de 9 M6 boutjes los trilt. En dat is niet denkbeeldig omdat de voetenslede van zachter aluminium is gefabriceerd. Het bijbehorende excenter verdraait dan waardoor de chroomlaag vermorzeld wordt. Wat onherstelbaar is.
Mijn eerste roets, de 220 had hier geen last van. Hoewel de passing van de lagers misschien iets minder was en het gewicht vd slede zeker hoger. Om te beginnen had die geen excenters. En maar bovendien RVS-banen (zoals ook de 209 weer heeft) die schier onverslijtbaar leken!
Om het verhaal niet nóg langer te maken, ik ga van 30x50x1,5mm RVS kokerprofiel een boegspriet (laten) maken. Omdat RVS moeilijk te zagen is heb ik het in verstek doorgeslepen in een 1400 Watt hout-verstekcirkelzaag . Die kocht ik voor 50euri bij de Gamma. Daar zette ik een 18cm grote doorslijpschijf in. Mijn broer Marc was behulpzaam bij het geschikt maken van de machine daar voor.
Het dunne RVS kokerprofiel kocht ik bij de Metaalwinkel (wel bijna 30 euro!). De moeilijkste las, die met de 5mm dikke niet-RVS montageplaat heb ik uitbesteed aan het Aluminiumcentrum (“Geen probleem!”). Die gaat volgens opgave tussen 15-20 euro kosten.
Dat de spriet zo rechthoekig gaat worden ipv ovaal deert me niet. Ik hoop eindelijk weer n’s iets te beroetsen met dezelfde duurzaamheid als m’n eerste 220!

3 opmerkingen:

 1. Wat? Toen ik erover nadacht leek het alsof de zaagbladen een andere gatdiameter hebben dan de slijpschijven. Toen heb ik het maar niet gedaan. Wat goed dat het blijkbaar wel kan! Dank je wel voor deze post. Olaf :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor jullie reactie :).
  Mijn broer en ik zijn in sommige opzichten, gelukkig, 2 van een soort. Hij is met me eens dat het kiezen van verschillende diameters voor (hout)zaagbladen en slijpschijven gewoon een commerciële grondslag heeft!
  Slijpschijven, ook grote, een binnengat van 22,23mm en het zaagblad 30. Maar de as is 18mm.
  22mm is een bekende buismaat die prima in de slijpschijf past, Daarvan pakte ik een dikwandig alu stukje uit de 'Winkel van Sinkel' (afkomstig van het alum.Centrum) en sneed er met een pijpensnijdertje een plakje af (wanddikte 2mm). Vijl er door, geen probleem, prima passing!
  Ik kan schijven van 18 cm doorsnee gebruiken maar moet dan wel een plankje onder 't werkstuk gebruiken (niet echt een probleem trouwens. Het zaagblad voor hout is 21 cm en dat komt weer niet overeen met de 23cm grote slijpschijven. Maar een versleten exemplaar daarvan past natuurlijk nog beter en heeft dezelfde binnendiameter ;).
  Dus die heb ik vast 'gereserveerd' bij broerlief want bij het AluCentrum keken ze toch een beetje raar op toen ik daar naar vroeg...
  Nou ja verder is de schijf iets dikker dan het blad dus heb ik een ring vd machine vervangen door een iets smallere carrosseriering. Die mijn broer met een 'ruimer' (een soort verstelbare keilbout met mesjes) van een wat groter gat voorzag (18mm).
  Ik houd jullie op de hoogte!
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen