zaterdag 3 december 2011

Energiebesparingsprojecten


Laat me de korte gelegenheid benutten met bloggen. Doorgaans bericht ik zo min mogelijk over niet-technische ligfietsaangelegenheden of andere zaken. Maar het thema ‘energiebesparing’ ligt toch wel wat in het zelfde kader.

Dat vormt de verklaring –naast geld verdienen- dat ik nog niets aan de alu boegspriet heb gedaan. Wel heb ik bedacht dat ik het armslagkabel-geleidewiel in het midden van de boegspriet wil gaan maken, zoals ik ook bij iemand zag gemaakt op het EK 2010. Om wellicht het “kromtrekken” waar Teun me voor waarschuwde te voorkomen(?).

Vorig weekend en daags daaraan voorafgaand ben ik bezig geweest met het vervangen van de vloerverwarmingsunit van de ouderlijke woning in Purmerland. De oude (en eveneens door mij geplaatste) unit was na 20 jaar door geroest. Ook de eerste HR ketel & boiler die ik daar plaatste zijn al lang vervangen.
De zijmuren van de voormalige bakkerij van het dorp bestaat nog uit enkelsteens muren en zelfs de ramen zijn nog van enkel glas. De woning /bakkerij is dan ook al 200 jaar oud!
Toch gaat de gasrekening door vloerverwarming op de benedenetage behoorlijk naar beneden omdat warmte van nature opstijgt. Met warme voeten kunnen de radiatoren voor de ramen behoorlijk wat lager en geeft de kamerthermosstaat eerder aan “temperatuur bereikt”.
Dat komt omdat de vertikalele temperatuurgradiƫnt bij vloerverwarming optimaal is (onthoud dat maar). m.a.w. Er is minder sprake van (horizontale) tocht.

De kettingschijf tegen aflopen heeft zijn werk tot nog toe prima gedaan (6X20km). De ketting is niet meer af gelopen. Wel geloof ik dat die beschermers te koop zijn itt wat ik eerder schreef. Maar die zijn dan eerder op de vorm van een groter wiel dan 20”(406) gemaakt. De kunstof schijf die ik maakte vult de ruimte tussen tandwiel en spaken volkomen op en is bijzonder stijf en slagvast. De boutjes zijn ook goed vast blijven zitten.

“Slagvast” zijn ook zeker de 6mm dikke polycarbonaat voorzetraampjes die ik met de cirkelzaag aan het fabriceren ben uit 2dehands materiaal van Marktplaats. Die komen nog weer eens voor de (feitelijk al) dubbelwandige ramen aan de tuinzijde in m’n eigen woninkje. Om ook hier ongewenste koude luchtstromen te voorkomen.
Aangezien dit een huurwoning is zou vloerverwarming bouwkundig een te grote ingreep zijn. Wel heb ik de vloer van de kamer waar ik het meest bivakkeer geĆÆsoleerd met polystyreenplaten en steenwol.Van uit de kruipruimte.
De radiator ad zijmuur kan ik niet plaatsen voor de openslaande tuindeuren vandaar dat ik het in betere isolatie van het glas zoek.
Een convectorput zou een betere warmte aanvulling geven op die koude plek ware het niet (aanv. wijs) dat die een hoge aanvoer temperatuur vereist van de ketel. Terwijl mijn CV-ketel er een van het condenserende hoog rendement type is.
De stoom in de rookgassen worden tot onder de 55Celsius gebracht om de laatste warmte te benutten voor het opwarmen van het retourwater.

Met een convector (ipv een radiator) zou de retourtemperatuur veel te hoog worden en dus het rendement van m’n ketel achteruit lopen te rennen…

5 opmerkingen:

  1. "Ware het niet" is ook nog eens de enige aanvoegende wijs in de verleden tijd.

    Maar Mick als je zelfs weet wat een aanvoegende wijs is, dan moet je toch eigenlijk de volgende keer "woningkje" ook gewoon als "woninkje" schrijven....;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor'n begaafde taalpurist als Mick staan hier wel veel kleine foutjes is... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als dat te wensen geweest ware heb ik dat zojuist als een neutrino in de tijd aangepast!
    Mvg Mick

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk om te zien dat een reactie ook daadwerkelijk een actie tot gevolg heeft.

    Deze actie zorgt er edoch voor dat mijn hierbovenstaande vermelding nu van generlei waarde meer is.

    Leuk zo'n "moeilijke woorden wedstrijd". Het is wel een beetje link, want het maken van een spellingfout of spellingsfout mag dan natuurlijk niet meer.

    Spellingfout is trouwens een doorzichtige samenstelling. En zelfs spellingsfout is niet fout, want deze schrijfwijze is toegestaan volgens de regels voor het schrijven van de tussen-s. Zie voor meer informatie hierover http://woordenlijst.org/leidraad/10/1/.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De benaming "taalpurist" vind ik ook eigenlijk niet op mij van toepassing.
    Alleen als onderwerp en werkwoordsvervoeging, dus de vragen Wie, Wat, Waar, Wanneer eigenlijk niet meer kloppen veroorloof ik me daar een enkele keer een opmerking over.
    Zoals ik in dit stukje eigenlijk betoog heb ik ook nog wel iets anders te doen!
    Mvg Mick

    BeantwoordenVerwijderen