dinsdag 20 december 2011

Blowtime!

Toen ik kortelings schreef over mijn Lexan-aankoop heb ik daar het resultaat van mijn regenvizier niet bij afgebeeld. Ik was dat eigenlijk pas van plan nadat ik er handgemaakte raamuitzettertjes aan vast gemaakt zou hebben.Natuurlijk heb ik er wel al mee gereden en blijken de optische eigenschappen zó goed dat ik het zonde vind om er onderdoor te kijken. Je zit dan toch weer in de steeds kouder wordende luchtstroom anders. En dan heb ik het nog niet over de stroomlijn …
Regendruppels verstoren het zicht eigenlijk nauwelijks is mijn ervaring, alleen condens vormt een serieus veiligheidsprobleem. Druppels aan de buitenkant blijven vrij klein omdat kunststof, itt glas water afstoot. Een ruitenwisser, tegen regen althans, lijkt me dan ook niet nodig. En zelfs ongewenst. Want als het rubber zand mee gaat smeren raakt het polycarbonaat bekrast. Blijft het bestrijden van condens over. Zoals wellicht bekend gebruik ik mijn keuken wel vaker als laboratorium. Met niet altijd navolgingswaardige uitkomsten…Dit keer heb ik meer succes gehad, het rode ding in het clipje is een oplaadbaar luchtbedpompje. Dezelfde als waar wat schamper over werd gedaan bij het opblazen van m'n luchtbed tijdens het Herfsttreffen.
De waaier/centifugaal-pomp van dit pompje produceert echter heel wat meer luchtverplaatsing dan een “fietspomp” heren!Ik heb het dan ook aangeschaft destijds (minstens 8 jaar geleden)bij de Lidl om een rubber bootje mee op te pompen. Het verwisselbare accu-pack bestaat uit 8 ingesealde AA penlight batterijtjes (“9,6V”). En dat zijn nog steeds dezelfde! Maandag was de eerste testrit met het pompje. Die moest ik nog ongelukkig tussen mijn hals en het allewederdoekje ingeklemd houden.Ondanks grondige ontvetting met ‘Provision Anti-fog’ was ik al voor het oversteken van de Wibautstraat zover dat ik de eerste blow uitdelen moest…en het werkt prima! Het was Maandag rond de nul graden. Amsterdam was om 5:00 nog vorstvrij en vochtig. Het zou daar later pas glad worden. Amstelveen en Bovenkerk vertoonden al ijskristallen en gladheid her en der. Een welgemikte korte luchtstraal met het blowertje liet steeds het zicht weer terugkeren!Alleen omdat ik met 1 hand niet goed kan sturen heb ik het regenscherm toen in de fiets gelegd en een stofbril opgezet.
Inmiddels heb ik een vaste opstelling gemaakt door een ophanging van een strap-on voorbind bandje onder een schakelaar door aan de wielkast van de FAW. Een stukje zachte tuinslang kan op bevel lucht naar boven het zeiltje tegen het vizier blazen. Ik heb een extra drukschakelaartje op het stuur aangebracht om niet de aan/uit schakelaar van het toestelletje zelf steeds te belasten.Een koperdraadje om de glasfiberstok van het zeiltje gaat het hopelijk mogelijk maken de slang wat te richten.
Had u een andere aanpak verwacht van een Amsterdammer?

8 opmerkingen:

 1. Dag Mick

  Een collega heeft maandag in Amsterdam om 5 uur wel een 180gr spin gemaakt. Was dus wel glad hier en daar

  hgr Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Peter,
  Zulke extremiteiten als op het nieuws in een park met onderuitgaande fietsen heb ik hier niet gezien op dat moment. Maar altijd daalt de temperatuur als ik de stad uit kom. Daar houd ik zelfs rekening mee!
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi mick
  probeer een aluminium buisje met gaatjes aan je slangetje, verdeel je de luchtstroom over heel je ruitje
  groeten, andre

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi André,

  Ik merk dat met de slang de werking al minder verspreid is als zonder slang. Ik vermoed dat dat komt door drukverlies. 'Moet de slang dan ook vrij nauwgericht richten op het zichtvlak.
  Met een soort verdeler met kleine gaatjes zal ik vrijwel zeker onvoldoende druk meer overhouden...
  Maar leuk dat je ieg mee probeert te denken!
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hoi mick

  je zou het ook kunnen proberen met zo'n compressor van een luchthoorn, op je verlichting accu aansluiten (maar dat zal wel een stroom vreter zijn)
  of een luchtpomp van een aquarium ombouwen, die geeft geen hoge druk maar dat heb je niet echt nodig voor je ruitje

  groeten, andre

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hoi mick

  bedenk me nog wat, je zou met een grote platte trechter bij je voetengat de lucht op kunnen vangen en via een slang naar boven voeren.
  ik neem aan dat jij net zo'n voetengat hebt als ik dus ruimte zat;-)

  groeten, andre

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een aantal bevindingen. Een daarvan is dat ik van een slang bij m'n hoofd af wil.
  Het werkt wel!
  Een alternatief is een gat in het doek maken maar dat wil ik niet. Minder hinderlijk zou ook zijn alleen een stroomdraadje tot boven het zeiltje. En daaraan dan een platte (PC-) ventilator.
  Daaraan ben ik nu bezig...
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hoi mick

  ik zie wel met de oliebollentocht wat het geworden is, die pc ventilator lijkt me wel een leuk idee, daar heb ik er ook nog genoeg van

  groeten, andre

  BeantwoordenVerwijderen