zaterdag 13 februari 2010

Rehabilitatie HPV's

Vanwege aanhoudende kou en gladheid ben ik deze week –onderbroken door 1 griepdag- weer met de Alleweder naar Aalsmeer geweest.
Sinds enkele weken heb ik daar als voorbanden de dikke 20x2 HPV’s onder gezet. Hiervan heb ik destijds ’n zestal opgekocht via Marktplaats en zijn afkomstig van het lunar zonnevoertuig projekt.


Omdat ik toch wat negatieve kritieken over deze banden las op Plaza ivm lekbestendigheid ging mijn beschuldigende vinger dan ook al iets te snel uit naar de banden toen ik praktisch gelijk links- en rechts lek reed.
Enig eerherstel is echter op z’n plaats omdat i.e.g. links de lekken door de velg veroorzaakt werden.
20” Wielen zijn erg klein om kruis over 3 gespaakt te worden (hoewel ze dit wel extra sterk maakt) en de grote nippels die ik heb gebruikt komen daardoor erg scheef in de velg te staan. Ze vormen zo grote best scherpe bobbels.

Ik heb de oude velglintresten er uit getrokken en behalve versmalde ducktape tweezijdig plakband aangebracht om de ongelijkheden af te dekken met een zacht materiaal.
Dat tweezijdig plakband is al bij ‘alles voor een euro’- zaken te koop en heeft ’n soort schuimmateriaal als kern. Vullend en goed plakkend.
Wel is ook dat iets te breed maar de randen in de velg waar de hieldraad moet komen te zitten heb ik daarna alsnog vrij kunnen maken.
Door er met ’n schroevendraaier overeen de klei-achtige massa naarbinnen te schrapen.
Hiervoor had ik de (toch al loslatende) binnen-folielaag dus reeds verwijderd en heb tegen het plakken van de binnenband (zodat deze zich makkelijker verdelen kan) bijna alles ingesmeerd met zonnebloemolie.
Het is dus mede de Zonnebloem die fietsen zo lekker maakt!

Ik hoop dat ik nu voorlopig even van leeglopende banden verschoond blijf want in topsnelheden ben ik zwz niet geïnteresseerd maar de ballonbanden rijden heerlijk!

2 opmerkingen:

 1. Ik heb al een hele tijd de Perfect Moiree 47-406 op mijn voorwielen zitten, is dat ook geen optie de de Alleweder?
  Ze rijden snel en hebben erg goed grip ook met de gladheid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ongetwijfeld Paul, maar ik maak graag eerst m'n oude voorraad op. Ik heb gisteren weer 40 km gemaakt door de sneeuw en geen lekke banden gehad dus is beschouw 'actie dubbelzijdig plakband' voorlopig als geslaagd!
  Tijdverschillen zijn over dit soort afstanden toch verwaarloosbaar...
  m'n Achterband mag wat meer profiel hebben als ik een brug bestijg in dat traject maar ik verwacht dat de sneeuw nu toch wel zo'n beetje aan kracht zal gaan inboeten?
  Kom je ook komende Zondag naar Amsterdam?

  Groeten uit de Hoofdstad!

  BeantwoordenVerwijderen