zondag 11 augustus 2019

Fixatie bovenste excenters voetenslede

Ik zie mijzelf toch iets te vaak geconfronteerd met speling van de voetenslede ten opzichte van de boegspriet. Sleutelen af en toe is tot daar aan toe maar het moet niet te vaak zijn aan dezelfde onderdelen vind ik.  Hopenlijk  heb ik ook daarop nu een antwoord gevonden... 
Omdat mijn Eigenfiets RVS boegspriet dezelfde 3 cm breed is als de orginele heb ik (zoals eerder beschreven) alle drie de lagertjes aan de kant van de ring (de rechterkant)  ontdaan van de excenters en vervangen door -centrische- vulbussen.
Dat bevalt goed want juist aan die kant zijn de kleine Thys-excenters moeilijk bereikbaar sinds de uitvinding van de ' Revolver-ring'. En die glorierijke periode in de geschiedenis van de Thys-roeifiets is zeker een blijvertje ;-)!
De hoogte van het door mij gevonden kokerprofiel (5 cm) is jammer genoeg minder waardoor ik grotere lagers gebruiken moest voor de boven en onderkant.
En zelfs dat was niet genoeg om vulbussen te gebruiken in de bovenste lagers. Wat ik anders graag gedaan had!
Ver uit het handigste lager om de speling in de lengterichting op te lossen is namelijk dit -immers enige en in mijn geval grootste- onderlager!
Met het stellen van TWEE lagers loop je namelijk het risico dat de slede scheef komt te staan ten opzichte van de spriet.


Eerst heb ik de excenters aan de bovenkant gelijk gesteld door er een rechte lat boven op de slede (dus niet op de lagers!) te zetten. Dat werd toevallig een waterpas maar kan met ieder ander passend recht stuk materiaal.Door verdraaien van één der zeskanten kon ik de afstand van mijn gereedschap tot de spriet voor- en achter precies gelijk stellen...Om daarna met Bison twee componenten epoxy-klei de excenters in te sluiten. Met behulp van een klein elektriciteits-schroevendraaiertje als plamuurmesje ;-)
Een precisiewerkje waarbij ik rekende op de afsluitende werking voor de pasta van de rubber lagerpakking. Maar dat lijkt gelukt en mijn inschatting is dat de ontwrichtende krachten (bij aangetrokken m6 boutjes) ook niet buitengemeen groot zullen zijn.

Hierna stelde ik de speling er pas uit via het centrale onderlager. Precies hoe het volgens mij ook -als enige- opgelost zou dienen te worden.
In verband met zijnde het minste werk.     ☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten