zondag 13 januari 2019

Bril omhoog!

Ik moet bekennen dat mijn boksbal(letje) na extra bijvullen met het spuitbusje Latex schuim van de Action nu toch op spanning is gebleven!
Dat verandert niet de strekking van mijn vorige blogbericht en dat ik niet concreet voornemens ben dit ook in mijn fietsbanden toe te passen.
Want hardvochtig of niet maar zelfs mijn vuisten zullen deze kunstleren ' knikker' vast niet zo doen slijten als  het geregelde wegcontact dat mijn fietsbanden met het asfalt maken...En dan nog de scherpe voorwerpen OP het wegdek!
Ik heb de eerste lekke binnenband inmiddels geplakt op de beschreven uitgedachte methode in een oude Vredestijn HPV-band
Het vinden van het lek duurde daarmee wel iets langer maar de band is goed op maat gebleven. Ik hoef van de 406 mm nu dus geen alternatieve 451 te maken.
En dat is mooi want ik gebruik zelfs op de roets een 406 (x40 mm Shredda vouwband)! Zo ben ik ook voor de DF verzekerd van reserve biba's.
Het duurde wat langer omdat ik het gat zocht in het loopvlak en dus het Franse ventiel naar buiten stak.


In dat loopvlak bleek het ook inderdaad  te zitten. Maar zo klein te zijn dat het door het binnenwaarts wringen van de kant die normaliter in het loopvlak zit dichtgedrukt bleef en dus ook geen bellen blies in het zeepsop van afwasmiddel en water dat ik met een scheerkwast aanbracht.


Die bellen verschenen wel toen ik de biba op de ' gewone' manier (maar dan dus zonder velg) in legde.
Duidelijke zeepbellen vormden zich toen ter hoogte van het lek tussen biba & buba.

Waarna ik de dunne rubber slang op dat gedeelte uit de HPV trok om het lekje te markeren met een viltstift.
Erg in mijn nopjes met deze nieuwe werkwijze van banden plakken! 
Want hoewel wat omslachtiger past deze methode goed bij mijn voorkeur voor repareren boven afdanken!Het opsporen en plakken doe ik in verband met het gebruik van water en solutie (damp) bij voorkeur in de sanitaire ruimte (ik heb daar ook afzuiging in gemaakt).

Maar grote en kleine heren: Doe de bril omhoog want dames zitten ook graag droog!


4 opmerkingen:

 1. Ik ga met je mee Mick, ook ik heb een tijd rondgereden met het antilekspul dat Velomobiel.nl tegenwoordig standaard in de biba's afvult, en dat bevalt me maar matig. Heeft een paar stops onderweg voorkomen, dat wel, maar niet elke keer. En het spul gaat na verloop van tijd klonteren, en vormt dan proppen die de biba er niet beter op maken. Er kan zelfs wat gevoel van onbalans ontstaan in het wiel.
  Dus nu weer gewoon als vanouds, lucht erin en anders niets!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En wat de rolweerstand betreft kan ik me een proefje herinneren van het naar beneden laten rollen van twee eieren met hetzelfde gewicht. Je raadt het al, steeds won het gekookte ei ;-)!

   Verwijderen
 2. Ik heb nooit last van een uitgerekte biba, nadat ik deze geplakt heb.

  Ik pomp ook op om het lek te vinden. Ik pomp echter de biba nooit heel hard op. Ik zoek het lek wel altijd in het water.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat onbedoeld vergroten van een binnenband is me onlangs nog gebeurd met een splinternieuwe Schwalbe!
  Dat was bepaald niet de eerste keer dus ik hoop dat het zich op deze manier niet meer gaat herhalen. Want zelfs het plaatsen van het uitgerekte rubber in de diepvries mag daarna niet meer baten (en heb ik in mijn wanhoop dus al geprobeerd :-)

  BeantwoordenVerwijderen