zaterdag 4 november 2017

Richting aan uw leven

Een stichtelijk woord van ondergetekende wellicht dat misschien een contradictio in terminus lijkt van een agnost. Maar met het verbeteren van je positie ten opzichte van de natuur om je heen is niets mis lijkt me.
Zo zou ik graag gebruik maken van de inzichten van iemand die al iets bereikt heeft op dat gebied als Wim Schermer en kocht een Furious Fred twee duims vouwband om ultra lage rolweerstand met de Thys 222 Revolver te bekomen. Een band die, van horen zeggen, niet meer te plaatsen is op de Thys 209. Het wiel zou te dicht op het stoeltje komen.
Misschien ook even het vermelden waard dat MIJN 222 ook niet meer "rammelt". Omdat ook ome Mick dat een splinter in het gehoor was heb ik er namelijk een rvs boegspriet op gebouwd die praktisch niet slijt en geen speling op de lagers van de voetenslede heeft.
De niewe F.F. band legt natuurlijk heerlijk om en liijkt qua materiaal meer op een bananenschil dan op een rubberen fietsband! Ook makkelijk om bij je te steken natuurlijk zo'n vouwband.
Maar mijn enthousiasme werd al snel getemperd toen ik merkte dat de band werkelijk alle kanten op bobbelde op de 25 mm inwendige velg! Terwijl zo'n bredere velg juist de laagste rolweerstand zou bieden volgens Wim.
Mijn eerste gedachte was "Aha, dus dáárom gingen deze velgen dus via de achterdeur bij Velomobiel.nl in de verkoop.." Ik heb het achterwiel namelijk zelf gespaakt.
Maar voor je zo'n uitspraak doet moet je natuurlijk wel even kijken of dat wel klopt. Via mijn 2dehands velgen leverancier (werklaats Smerig) heb ik namelijk zelfs een ruim 30 mm inwendige velg liggen (van een bakfiets of zo). En daar bubbelt de band er net zo lustig op los als op mijn achterwiel.
Vergelijk onderstaande foto's op de losse velg maar eens!Logische tweede conclusie zou zijn, de band is niet goed (meer). Maar op de smallere (19 mm inw.) oude CVT-velg bobbelt hij niet.Wel zie ik dat het profiel steeds wat verdraait bij rotering van het wiel Maar ik denk niet dat dat kwaad kan voor de rolweerstand (?).
Om de band niet bobbelend te beoordelen zal ik dus het oude wiel met het krakende sperlager weer moeten gaan gebruiken...
Om  toch een impuls te geven aan een zinvoller bestaan wil ik wijzen op de bestaande aanwijzingen dat vloeibaar wasmiddel minder slijtage aan kleding veroorzaakt dan waspoeder. Wat daarmee ook de lozing van microplastic deeltjes in de oceanen vermindert.
Maar wat als u net nog een pak waspoeder gekocht zou hebben (voltooid verleden tijd aanvoegende wijs), zomaar weggooien?
Nee, u kunt dat oplossen in water. In een leeg gekomen handwasmiddel flesje (zo'n ding met een pompje er op) stoppen. Dit kun je dan zonder schade aan de voedselketen gebruiken voor zowel het wassen van je handen als het doen van de vaat..
Uiteraard is dit laatste door uw auteur wetenschappelijk getest en klinisch bewezen! 

2 opmerkingen: