Het bezit van de nu feilloos werkende DF heeft de rolverdeling binnen mijn fietsgebruik best op zijn kop gezet. Het is gelijk mijn meestgebruikte ligfiets geworden en hij heeft de Cheetah bijna helemaal verdrongen!Dat heeft mijn snelheden flink opgeschroefd maar merkwaardig genoeg heb ik het nu wel in de keel / neus en oren streek te pakken....
De roeifiets heb ik wel op vrijdag nog even gebruikt maar de Cheetah alleen nog maar voor ritjes binnen de stad. Waar ik de DF niet voor op de stoep wil laten staan.
Op zaterdag ben ik de 'March for Science' even wezen bezoeken op het Museumplein.Om de verzamelde wetenschappers het principe van de lineaire aandrijving uit de doeken te doen. Maar ik kwam natuurlijk tusssen het publiek terecht en sprak daar met Rob Hebbes.
Die toen ik over dat principe begon uiteraard verontwaardigd reageerde dat hij "er zelf een in de schuur heeft staan" (-: Maar die blauwe machines zijn er om te GEBRUIKEN Rob!
Veel gebruiken of niet het SKS spatbord der Cheetah was weer eens gebroken en aan de zwakte van die (achter) spatborden irriteer ik me al langer....Er is sinds kort een speciale carbon uitvoering voor ligfietsen te koop maar die kost rond de honderd euro geloof ik en dat is ongeveer de halve waarde van de complete oldtimer zo'n beetje!
Toch dacht ik aanvankelijk zelf ook in die richting. Maar dan bijvoobeeld door een compleet nieuw SKS spatbord aan twee kanten te bekleden met koolstofband.
Zou een leuke vingeroefening composietverwerking geweest zijn natuurlijk maar het is iets onbreekbaars geworden Dat meer uit de Australische Rotovelo-hoek lijkt te komen. Veel sneller te maken, eentje van polyethyleen (PE).
Deze zijn namelijk -zelfs op zondag- te koop bij de Decathlon voor 7€!Hij komt qua omtrek en breedte heel goed overheen met de 40 mm brede Continental Sportcontact 2 die ik (met wieldoeken) in de Cheetah gebruik.
Ze komen per set voor- en achter-.Maar dan weer voor een totaal andere MTB achtige fiets. Dus maakte ik er van twee één d.m.v. popnagels.
In plaats van de zware bijgeleverde montagematerialen gebruikte ik de stangetjes van mijn oude SKS spatbord.
Toch kwamen ook die montagematerialen als geroepen. Sinds de laatste CycleVision had ik om de ankerplaat van het achterwiel vast te maken al een stuk geel dyneema koord in gebruik dat ik daar kreeg van Wim de roetsende (H.) Om mijn gebroken achtervorkklem mee te vervangen.
Nu dient daar door eigen laswerk een deeltje van het Decathlonspul voor (-:
Na afloop spoot ik de vork natuurlijk nog even zwart voor de egaliteit...
De uitvoering van de Btwin spatborden zijn een opvolger van degeen die nog op hun website staat. De uitsparing in de achterkant dient om een achterlampje in te klikken.
Leuk voor cash & carry fietsers maar ik houd mijn achterlampje liever aan de toptas. Dat is een veel hoger dus beter zichtbaar punt!
Maar de hamvraag is nu; is het spatbord lang genoeg? Het valt me op dat nagenoeg alle nieuwe fietsen tegenwoordig te korte spatborden hebben. Het vervangende spatbord dat ik bij de fietsenmaker haalde voor mijn gewone 28" fiets is dat ook. Als je die fiets achteruit rijdt, is de achterband het eerste wat de muur raakt.
BeantwoordenVerwijderenIk vind hem lang genoeg, hij eindigt (of eigenlijk begint) een klein stukje achter de bagagedrager. Bovendien heb ik er het rubberen spatlapje van de SKS aan gepopt.
VerwijderenMaar je hebt gelijk, eigenlijk hoort er nog een foto bij van het eindresultaat. Zal ik morgen maken als ik me fysiek wat beter voel.
Het criterium vind ik trouwens niet 'wat het eerst de muur raakt' Dat is eerder een voordeel dan een nadeel n.m.m. Als het frame maar niet zo smerig wordt (dat n.b. wit was) of nog erger, niets tegen mijn hoofd krijg!
VerwijderenNuja, sinds ik dat nieuwe spatbord heb, heb ik bij combinaties van regen + rugwind zand achterop m'n jas, iets wat ik nooit en te nimmer had met het originele spatbord. Op de laatste foto lijkt dat spatbord ook wel wat aan de korte kant.
VerwijderenWat de muur als eerste raakt is inderdaad geen criterium, maar als je uitgaat van een normale afstand tot de band, dan is in veel gevallen het ophouden van het spatbord zodat de band het eerste punt is gewoon een indicatie van een te kort spatbord.
Mijn eigen bedenkingen heb ik eerder bij de ontsierende inhammen. Maar je kunt niet alles hebben voor dat geld (geldt ook voor mezelf trouwens bedenk ik me ineens :-)!
Verwijderen