zaterdag 19 september 2015

snake bites - wat te doen?


Dít is nu wat me zo irriteert de laatste tijd. Een plotsklaps verlies aan druk in de voorband van de Cheetah en nu ook met de roets: snake bites.
Op het 406 wiel gebeurde het wel drie keer achter elkaar met de snelle Durano's. Jammer want ze rijden zo lekker! Ben daar toch maar op de flink stuggere Marathons overgestapt.
Ik prees me juist zo gelukkig dat het kennelijk niet gebeurt bij de eveneens ultra smalle en met uiterst flexibele wangen uitgeruste IRC bandjes. In de maat 451. Zelfs niet in de 500 km met de roets naar Groningen.
Maar helaas, vrijdagochtend was ik alsnog de sjaak, kijk maar eens op de foto wat ik bedoel. Het ziet er steeds het zelfde uit en bevindt zich aan de binnenkant van de band.

Eigenlijk begrijp ik niet zo wat ik fout doe want deze 28 mm bandjes zouden, net als de Durano's juist bij uitstek geschikt moeten zijn op de smalle racevelgen. Ze sturen dan ook messcherp...
 Zeker weten dat een latexrubber gebaseerde antilek-vloeistof tegen zulke sneden ook niet meer helpt! 

6 opmerkingen:

 1. Hoi Mick,

  Snakebite's ontstaan door het op een scherpe rand rijden met een (te) zachte band, zodat de binnenband op de velgranden kapot gedrukt word.
  Voorkomen kan door ontwijken van dit soort randen, en/of een hogere druk in je banden, maar dit weet je zelf volgens mij ook allemaal al lang.........☺

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch bedankt voor het meedenken Adri.
   Het gebeurt juist vaak vlak ná het bij pompen van de banden. Bij de Cheetah hielp dus een andere buba. Aangezien in de binnenkant vd velg geen scherpe rand zit (of doorstekende nippels of een kapot velglint) zou ik bij de roets ook een andere buba kunnen proberen. De keuze die ik heb is jammer genoeg nogal beperkt in deze maat.
   Wat ik bedacht heb is dat na het aanbrengen van de nieuwe biba een bubbelende band is ontstaan met te weinig druk door het handpompje.
   Daar kwam ik mee thuis maar ik ga toch eens proberen of een ander exemplaar van dezelfde IRC-band het probleem niet op lost.
   Dan hang ik deze buba apart met een (sleutelhanger-) labeltje weg 'snake'.
   De empirische onderzoeksmethode zal ik maar zeggen (-:

   Verwijderen
 2. Heb je de Schwalbe Shredda's al geprobeerd? is ook in maat 451 verkrijgbaar. Lijkt mij wel wat voor het voorwiel van mijn Thys 209 ipv de Primo Comet, maar ben bang dat de ruimte onder het spatbord onvoldoende is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook nog een idee Piet. Hoewel ik liever geen banden bij koop.
   De oude Primo heb ik ook nog liggen maar vond dat die wat onzeker stuurde op mijn smalle velg. Wel wat comfortabeler en (nog steeds) snel.
   Een drastische maatregel zou zijn een door mij gespaakt 438 wiel er in te hangen (met trommelrem). Dan heb ik een veel bredere velg en band tot m'n beschikking met veel grip.
   Maar die is helaas dan wel een stuk minder sportief en de lol van het roetsen is het grootst bij een lage rolweerstand!

   Verwijderen
 3. Heb je een idee van de druk waarmee je rijdt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja op minimaal 6 bar. Minder rolt ook beslist niet goed met 'n 28 mm bandje.
   Ik heb inmiddels een andere IRC road lite gemonteerd, een ongebruikte.Waarvan de wangen nog wat steviger aanvoelen. De 'bites' zitten duidelijk aan de boven- en onderzijde van zo'n wang. Is heel overgekomen vandaag.

   Verwijderen