vrijdag 25 september 2015

Aan de rekstok !

Je hebt banaantassen en banaantassen. De meest gebruikte zijn die van Radical Design. Daar behoren ook de mijne toe. Het valt me echter op dat die van Elan en Ortlieb hun vorm veel beter behouden als er weinig in zit. En een lange tas die er zo'n beetje als harmonica bij hangt kan nooit goed zijn voor de luchtweerstand.
Daarvoor hoef je niet echt aerodynamica gestudeerd te hebben dunkt me.
In het verleden maakte ik praktisch alles voor mijn ligfiets zelf. En nog steeds improviseer ik er lustig op los.
Met de tweedehands Radical banaantassen  heb ik toch een goede koop gedaan vind ik. Ook al zijn ze niet waterdicht. Dat zijn of proberen de banaantassen van Elan en Ortlieb wel te zijn maar vind ik niet eens een onverdeeld voordeel !
Als ik bezwete of beregende kleding mee terug neem doe ik dat juist bij voorkeur NIET in een waterdichte tas! Dat vind ik onfris want de inhoud gaat dan schimmelen. Ook dure (communicatie-) apparatuur wordt niet blij van zilte lucht. Alleen de goedheiligman uit Spanje verplaatst zich graag per schimmel.
Blijft van de meerwaarde van de duurdere en zwaardere banaantassen eigenlijk alleen de vormvastheid over als er (nog) niet veel spullen in zitten.
Daar kwam mijn zelfoplossend vermogen weer van pas Want zoals je voor het weghangen van je jas of broek kledinghangers gebruikt en voor laarzen iets verends heb ik voor de Radical tassen holle tentstokken gebruikt. Uit de Dorcas kringloopwinkel t.w.v. 50 eurocent.
Zo maakte ik van lastpaard naar dus eigenlijk weer een koerspaard (refererend naar het blog van Paul Heyndrickx).
Omdat de glasfiber stokken net te kort waren heb ik de bijgeleverde insteeksok gebruikt voor verlenging. Het afkorten van het verlengdeel buiten gedaan met de haakse slijper vanwege de waarschijnlijk ongezonde stank die daarbij even ontstaat.

Aan de uiteinden zitten voor de linker tas twee rubberen pootjes van iets (uit mijn verzameling 'hang & sluitwerk') de andere zwarte kunststof  doppen van iets. Paddestoelen zeg maar om te voorkomen dat de stokken op termijn door de stof heen zouden gaan prikken. Het geheel wordt bijeengehouden door het oorspronkelijke elastiek van de tentstokken.
In principe is het mogelijk de stokken te verkorten bij de moffen als er ruimtegebrek door mocht ontstaan.
Zoals ik het beste met bewegende beelden kan laten zien denk ik echter niet dat dat in de praktijk ooit nodig zal zijn!

2 opmerkingen:

 1. Niet alleen fraaie inhoud, maar ook een perfecte demonstratievideo: rustige bewegingen en af en toe gefixeerd op 1 punt zodat de belangstellende kijker e.e.a. rustig kan opnemen.

  Mijn complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Wijnandt!
   Zeker uit jouw koker een heel compliment want ik weet dat je kritisch bent.
   Toch alles met een simpel ('verouderd") Sony cameraatje opgenomen, op een statief uit de kringloopwinkel weliswaar.
   Ik kijk er zelf eerst na en denk dan "boring!" daar moet wat tekst bij ;-)
   Mvg Mick

   Verwijderen