zaterdag 23 juli 2011

bovenfrees onderfrees

Omdat Vrijdag mijn kortse werkdag is besloot ik mijn minst vernaggelde ledematen en voorkant romp te trainen door daar met de bankdrukfiets heen te gaan.
Omdat de ruimte tussen het nylon maantje en het geleidewiel wat te groot is geworden liep –zoals gevreesd- de bemantelde dynemakabel enkele keren van het geleidewiel en kwam klem te zitten. De vooruitstrevende aandrijving creëert echter zo een positief gemoed (dat ik niet uitleggen kan) dat dit ruimschoots vergoed werd.

Zelfs toen de mantel brak en ik verderduwend op de witte binnenvezels de laatste kilometers aflegde was dit niet verstoord.

Toen ik echter na slechts enkele uren werk de fiets weer ter hand wilde nemen zag ik dat het e.e.a. verbogen was. De lippen van het voorste scharnierpunt had ik in elkaar gedrukt. Gemaakt van het maleable U-profiel: Het leven gaat niet altijd over rozen als je zo sterk bent geworden!

Ik heb nog geprobeerd wat recht te buigen maar het verbaasde me niet dat dit al tot afscheuring van de metaaldeeltjes leidde nog voordat ik de slagbomen van het veilingterrein bereikte.
Nog steeds niet echt een ramp op de banden die ik vlak daarvoor nog aan de persluchtleiding van de tweede etage had gehangen. Alleen met de voetenslede als aandrijving kwam ik ook thuis. Hoewel ik slecht loop vandaag…

Evengoed heb ik een sterkere kruiskoppeling gemaakt met gebruikmaking van nog steeds dat zelfde dunwandige U-profiel. Ik maak nu namelijk gebruik van de sterkte van alle drie de kanten . Zodat opvouwen een heel stuk onwaarschijnlijker is geworden.

Ik had daar wel een iets langer nylon tussendeel voor nodig dan ik uit de radiator consoles kan halen. Daarom heb ik een stuk nylon bewerkt met mijn Topcraft bovenfrees.
Toch wil ik geen reklame maken voor deze machine van het merk van de Aldi. Als je hem gebruikt waarvoor hij bedoeld is, namelijk óp je werkstuk trilt het freesje er nogal eens uit en vreet zich dan te diep door naar onderen!
Ik gebruik hem dan ook alleen nog omgekeerd en ingeklemd in de workmate.

Omdat het kleinste cilindrische freesje wat te kort is heb ik er een lager-kogeltje onder gelegd; Zó moet je hem dan dus ook zeker op z’n kop gebruiken!
Ik heb trouwens al n’s een nieuw inspanwarteltje in een bouwmarkt opgehaald omdat de vorige dolgedraaid was ook…

De eerste snede ging acceptabel maar diegeen er haaks op, ja wie sage ich das jetzt ?
Met wat vlakvijlen en extra aantrekken vd m4 verbinding is het toch weer gelukt vandaag gelukkig.

Een voordeel van het direkt met drie popnagels vastzetten in de (onder)buis is dat het geleidewiel op het scharnier niet meer kantelen kan (behalve tenminste door het stuur zelf te draaien).
De bovenbuis moest ik dezelfde lengte inkorten als die van het overschuiven voor het aanbrengen vd nagels.

Zou Mick dan nooit eens iets gewoon nieuw kopen in de winkel wat we gewoon begrijpen?
Ja een pakje behangplaksel vanmorgen.

4 opmerkingen:

 1. Hee Mick,

  Hopelijk wel bij de Action want daar kost behangplaksel geen drol!
  Overigens had ik ook zo'n freesje maar die heb ik na enkele keren gebruik vervloekt en wegge#%$^@. Heb nu een Proxxon die veel te duur was maar die wel heerlijk werkt. Soms is duurkoop ook goedkoop ;-)

  Groeten Cor

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oei, nee dat is nu weer een 'blinde vlek' geweest van me Cor. Bij de Praxis en voor bijna 5,5 euro !
  Mijn idee is trouwens, nu je er toch naar vraagt, om het rietkap-mal idee met papier maché uit te voeren ipv met kalk. Want dat laatste wil niet erg...
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mick,
  Net als vroega in Amsterdam, stuc op riet da's ook goed voor de vochthuishouding

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Willem,
  "Vroega" is Hagenees volgens mij, maar mijn vader kwam ook uit Brabant dus...
  Ik zat zelf ook aan die gestucte plafonds te denken. wat dat betreft heb je een punt want wat ik opgesmeerd heb (op het riet dus) was modellengips.
  Mijn herinnering vd kleuterschool is dat papier maché ook zo licht was (en toch keihard). Dat zou dus misschien geen gekke onderlaag zijn.
  Van het stapelen ermee weet ik dat je kramp in je vingers kreeg van het papier scheuren...
  Mvg Mick
  p.s. Vandaag eerst maar n's 2 vastzittende kooktoestel-knoppen weer gangbaar gemaakt: Wil geen ruzie met m'n kookster!

  BeantwoordenVerwijderen