woensdag 24 november 2010

Het verhaal achter spatborden

Mijn trike heeft geen voorvering en daarom rijd ik daarmee –net als met de FAW- de prettig brede HPV’s op (van 3 euro per stuk uit Dronten).
De door mij rechtgeslagen en daarna geel geschilderde velgremophangingen staan helaas niet toe brede/lange spatborden te monteren voor deze banden.
Maar omdat ik de ophangingen niet meer nodig heb nu ik trommel heb ik dus de handen vrij een nieuwe oplossing te zoeken voor omhoogspattend water en modder.
Daarom reageerde ik gelijk enthousiast toen ik op Plaza 2 gebruikte 406 trike spatbordjes aangeboden zag staan voor 10 euro!
De eigenaar Gerard van de Steeg woont helemaal op zee, namelijk het eiland Texel.
Gelukkig was hij zo vriendelijk ze me te willen opsturen.

Dat ik niet de enige ben die het leuk vindt met weinig middelen zijn rijdend materiaal te upgraden bewijst hij met het verhaal achter de kunststof bordjes: Ze komen van een trike van de welbekende bouwer Meindert Valenteyn.


Gerard echter heeft van de 20” wieltjes 26” voorwielen gefikst !
Hij schrijft me een tekst waar de direkteur van Eigenfiets.nl helemaal achter kan staan:
“Gewoon uitproberen, sommige verklaarden me voor gek omdat ik 26 inch voorwielen eraan ging zetten, maar het rolt en rijdt fantastisch en ook nog comfortabel. Je mag mijn mail gebruiken.”Dat is natuurlijk ook een manier om het caster (dus het rechtuitrijden vd trike) te vergroten alsmede de brackethoogte en een liggender houding te bekomen, grotere voorwielen spaken!

3 opmerkingen:

 1. Hoi Mick, ik ben benieuwd wat jouw ervaringen met verbeterde spatborden zullen zijn. Voor mij voldoen dergelijke zaken prima (zoals je ook al gelezen hebt).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Jan,
  Sorry ik zie je reaktie nu pas.
  De spatborden gaan niet zondermeer passen vrees ik omdat de HPV'banden dikker zijn dan die op de foto. Daarom wil ik eerst korte brede monteren (die ik eerder gebruikt heb voordat ik de wielophanging veranderde). Deze zijn niet ideaal maar voor voorlopig.
  Van de zomer ga ik dan misschien met epoxy ad slag met de kunstof bordjes als (binnen-)mal. ivm Benodigde uithardtemperaturen. Epoxy binnen kan ik de buren niet aandoen (noch mezelf).
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Mick,
  Je was me voor :-) ben op zoek naar een spatwateroplossing voor Kali. begrijp ik het goed, dat ze alleen onderaan vastzitten? lijkt me vrij instabiel? of zou het meevallen?

  Groets,

  Jaap-Andre

  BeantwoordenVerwijderen