donderdag 27 februari 2020

Politie-kraanwagen achtervolgt me dwars door woonwijk!

Vanmorgen om vier uur op om naar de bloemenveiling te rijden. De verwachting is morgen minder regen dus ik besluit met de DF van huis te gaan.
Door oversteek over de kasseien van het Javaplansoen zit ik al snel op de Insulindeweg waar ik het geasfalteerde fietspad aanhoud. Keurig rechts van de weg natuurlijk ook, er rijdt daar in het midden ook nog eens een tram en stoepranden naar de sporen zowel als naar het fietspad maken het passeren van mij door een auto moeilijk. Over het algemeen heb ik om 5:00 u. het rijk voor mezelf, soms kom ik een moskee-ganger tegen.
Natuurlijk rijd ik flink door want dat gaat haast vanzelf met opgepompte banden en bovendien zie ik een dubbele koplamp in het spiegeltje. Die wil bij de Molukkenstraat misschien wel naar rechts dus daar ben ik liever eerder. Zodat ik ongestoord rechtdoor mijn weg kan vervolgen.
Dat lukt dan ook en onder het viaduct van het Muiderpoortstation door, nog steeds die twee lichten op nagenoeg dezelfde afstand achter me. "Het zal wel" denk ik bij mezelf, men kan doen wat men wil want ik rij op het fietspad niewaar?
Voorbij de Dappermarkt, simpelweg gelukkig in de DF.
Dan kan ik doorrijden door groen bij het Oosterpark maar verkies daar het hobbelige slecht verlichte fietspad langs het gietijzeren hek rechts te laten liggen want dat slingert alle kanten op en....(lees hieronder).
De rijweg is daar ook breed genoeg want de tramrails lopen gelijkvloers met de autoweg dat alles een stuk breder maakt om te passeren met gemotoriseerd verkeer.
Zelfs met de MAN-politie kraanwagen die kennelijk met de koplampen achter me reed. Tot dan toe tenminste want hij komt nu naast me rijden, het raampje gaat omlaag en ja hoor, iets van  betweterig stemgeluid en het bekende vingertje!


Ik zit daar natuurlijk absoluut NIET op te wachten, de zoveelste ambtenaar in functie die ik de verkeersregelementen moet gaan uitleggen.
" Dit is geen fiets meneer, dit is een velomobiel!" roep ik uit volle borst. Want ik weet wel weer waar het op uitdraait daar een aanwijzing van zo iemand 'je op te volgen dient'. Omdat ze (2 man) hier geen genoegen mee lijken te nemen besluit ik tot een compromis. Rij via een oprit het fietspad rechts langs het park op.
Ik wordt nu hinderlijk gevolgd door het stel dus aan het eind van het park moet ik naar links en (richting aangevend) kies ik opnieuw voor het fietspad, dat van de Beukenweg.
Beuken op de pedalen helpt jammer genoeg niet en opnieuw vanuit die hoge lompe machine die stem & dat vingertje, nog dreigender!
Ik besluit het stuur naar rechts te gooien de woonwijk in, zelfs ondanks de verkeersheuvels waar de DF nooit dankbaar voor is. Hopelijk hebben zij daar nog meer hinder van. Ze zouden het toch niet wagen...?


Vanuit mijn spiegel zie ik dat het ze met een nu behoorlijke afstand tot mij toch gelukt is het ding te draaien!
Door de opwinding ben ik aan het eind van de Vrolikstraat nu zo ontregeld dat ik links afsla i.p.v. rechtsaf naar de Wibautstraat. En verrek daar zijn die kampbeulen al, die moeten echt als idioten door de woonwijk gereden hebben!
Nog één keer gooi ik het stuur naar rechts om bij een stel oude flats (die al lang zouden zijn afgebroken als het aan de stadsplanners had gelegen) te onstsnappen.
Maar ook daar weten ze in te draaien en ik besluit mijn verzet nu verder op te geven.
"Waarom niet stoppen?", natuurlijk. Geef aan dat hun wens me duidelijk was, daaraan ook gehoor gegeven had maar geen tijd had om hen de verkeersregelementen bij te brengen en naar mijn werk moest.
Legitimeren natuurlijk maar dat kon ik. Ellenlang wachten uiteraard want ze moeten hun uurtjes vol maken. Gelukkig was ik in werkelijkheid aan de vroege kant.
Opletten niet te gaan schelden. Dat ze de grote jongens niet durfden aan te pakken zodat eerzame werknemers nu de dupe werden.
Uiteraard hadden ze nog nooit van de 3 wielen en breedte van 75 cm of meer regel gehoord.
Nadat gezien was dat ik geen bekeuringen open had staan en er daarom met een waarschuwing vanaf kwam googelde de aardigste agent (die met de fiets naar zijn werk zei te komen op mijn verwijt "weet u wel hoeveel CO2 zo'n ding uitstoot?!" -wijzend op de kraanwagen, "dat werk kun je op de fiets doen!").
Die diender keek zelfs met zijn smartphone op Velomobiel.nl en zei " Kijk maar, op jullie eigen site: velomobiel is een fiets en alleen bij gebreke aan het fietspad mag die op de rijweg". Nou bedankt VM.nl!
Ik wist zeker dat er wel degelijk iets meer regelgeving bestaat maar vond het niet de tijd om daar nu naar te zoeken.
Tot mijn niet onverdeelde verrassing gaf hij me niet alleen een heuse 'politie-balpen' maar ook zijn dienst-emailadres..
En fin, ik kwam toch nog op tijd op mijn werk maar heb daardoor pas na afloop gedoucht (sorry collegae...).

Maar het voorval laat me nog niet los en enkele uren geleden heb ik gemaild:

Beste agent (die ten minste met de fiets naar het werk komt),

Zoals ik al zei, is er wel degelijk een Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) die van toepassing is op mijn fiets, namelijk 5.4 :

4     Bestuurders van fietsen op meer dan twee wielen die met inbegrip van de lading breder zijn dan 0,75 meter en van fietsen met aanhangwagen die met inbegrip van de lading breder zijn dan 0,75 meter mogen de rijbaan gebruiken.

U vindt dat hier terug: https://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/2014-03-20/#HoofdstukII_Paragraaf1_Artikel5

Ook onlangs is door burgemeester Halsema nog eens duidelijk gemaakt dat snellere voertuigen (zoals snorfietsen) niet gewenst zijn op het fietspad. En het hobbelige slecht verlichte fietspad naast het Oosterpark met 's nachts veel aangeschoten fietsers zonder verlichting is daar een goed voorbeeld van (u reed al een tijdje achter mij dus wist dat mijn snelheid ruim boven het gemiddelde rijwiel ligt 50+).

Om daar met een loeizwaar torenhoge hijswagen door woonwijken achteraan te gaan jagen vind ik onverantwoordelijk gedrag van uw zijde!
Typisch ontspoord gedrag van 'ordehandhavers'  in een stad waarin de politie nog niet eens in staat is de veiligheid van een advocaat te waarborgen!


Mvg Mick Leemans3 opmerkingen:

 1. Nou Mick, dat is wel een spannend begin van de dag! En leuk beschreven, ik zat als het ware op het puntje van m'n stoel mee te volgen!
  En ben het helemaal eens met je opmerkingen aangaande politie en eerzame burgers........Helaas de waarheid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schrijf eigenlijk liever niet over (licht) traumatische gebeurtenissen maar besef wel dat dit waarschijnlijk meer los maakt dan mijn technische beschrijvingen.
   Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen