maandag 13 april 2020

Kapot, weg en vervangen

Ook bij mij gaan er regelmatig dingen stuk, of erger nog. Ik ben ze dan helemaal kwijt!
Nu zal het niet zo boeien om te berichten over een gebroken (dyneema) armslagkabel, die vervang ik dus in alle stilte. Hooguit de bevestiging mijnerzijds dat een lus gemaakt met inline knoop (voor het uitvoeren van een lengteverstelling) minder de neiging heeft zich dicht te trekken dan een paalsteek. 

Wat ik kwijtraakte doordat de m8 ophangbout los kwam was een compleet (Flevobike) kettinggeleidewiel van de Optima Cheetah. Waarschijnlijk was het al weg toen ik er afgelopen week mee naar het werk toog. Maar pas een eind onderweg gaf ik me er echt rekenschap van en het kostte me behoorlijk wat energie extra. Vooral bij het klimmen tegen de trekkerhellingen van het veilinggebouw!
Ik heb het maar vervangen door iets anders van een -in ieder geval gelagerd- zwenkwiel, waar ik het rubber van verwijderd heb.


Om enigszins de kunststof te beschermen tegen invreten van de ketting heb ik er scotch-tape omheen gewikkeld. Maar dat zal zo geen lang leven beschoren zijn zo ben ik bang en de diameter is kleiner dan wat ik erop had zitten.
Het is dus een tijdelijke oplossing.
Een veel groter geleidewiel zou ik kwijt kunnen als het smaller zou zijn. Dan zou die namelijk binnen de rib van het stoeltje kunnen vallen.


Ik heb een poging gedaan om een cassette-krans te verlijmen aan een 22-8 mm lager met lichtgewicht zelf gemengd eoxyplamuur. Hars vermengd met glasbubbelpoeder.
Door met doseerspuitjes de 3 ml hars/harder goed in verhouding te krijgen hardde dat prachtig uit. Als mal gebruikte ik een half Flevobike versleten geleidewiel en zette daar het enkele lager dat ik aan het kettingwiel wou hechten met een bout op.
De rode klemmetjes heb ik van de Action.


Maar helaas, ondanks de gebruikte lossingswas bleek de hechting aan de mal toch sterker dan die aan de (geschuurde) krans. Het materiaal houdt het gebruikte lager wél stevig vast (terwijl het toch nog prima draaien kan) en heeft de vorm van het staal perfect overgenomen.
Ik heb dus toch wel het gevoel dat ik heel dichtbij een bruikbaar zelf gemaakt geleidewiel gekomen ben.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten