vrijdag 14 juli 2017

10 liter RUIM voldoende!

Ligfietsers zijn veelal dermatologen van lik-me-vestje. Een toertocht is nog niet uitgereden of er schijnt hen kennelijk niets wetenswaardigers aan te kondigen dat "zij nu weldra zullen gaan douchen!".
Saai en voorspelbaar natuurlijk maar ook helemaal niet verstandig dat gelijk na het fietsen te doen. Juist vlak na het fietsen transpireert je lichaam nog even na. En juist dringend in de rij om allemaal de eerste te zijn wordt dat zo opgehokt staande nasaal waarneembaar ;-)
Slimmer is het even te wachten.
Lang douchen met een zeepproduct ontvet de huid te veel dat juist tot jeuk en irritatie leidt (bron),
Schoon drinkwater en fossiele brandstoffen worden verspild aan een ritueel meestal alleen maar met het werkelijke doel om wat op te warmen.
Dat veel beter met een elektrische deken op duurzaam opgewekte stroom zou kunnen gebeuren (of een wintertrui).
Ook het risico op een schimmelinfectie wordt groter als de huid van je voeten sterk ontvet is (waardoor beschermende vetzuren op de huid worden verwijderd -bron).. Dit 'zwemmerseczeem' kan zich daarna verspreiden naar de liezen (bron).

Vannacht heb ik mij nog even snel gedoucht met water uit mijn Eigenhandig geïnstalleerde 'close-in' boilertje op groene stroom in de keuken. Met toch werkelijk een inhoud van niet groter dan 10 liter!

Shampo aanbrengen doe je het best zonder het water door te laten stromen. Daarbij is ook prettig om snel de ingestelde temperatuur terug te krijgen. Ik bereikte dit door eenvoudigweg een half duims kogelkraan onder de mengkraan aan te brengen.

 Daardoor  hoeft geen dure thermostatische mengkraan aangeschaft te worden maar kan de (oude) mengkraan gewoon op zijn plaats blijven zitten.
Aanbrengen van de balofix kan zonder het water af te sluiten. Door het handvat van de kogelkraan te halen en die zonder problemen voor de tegels rond op de mengkraan te schroeven.
Met teflontape of hennep wordt een lekvrije verbinding verkregen.
Wil men toch graag minder handvatten dan is ook een eengreeps mengkraan een optie.
Zo kan men op eenvoudige en goedkope wijze de ecologische voetafdruk verkleinen zonder eczeem!


4 opmerkingen:

 1. Leuk verhaal, en een gaaf voorbeeld van 'back to basics'!
  Zelf gebruik ik al jaren bijna nooit zeep, haarshampoo en haarconditioner. Goed rossen met de handen op onderhoudsgevoelige plekken van het lijf volstaat om fris te blijven.
  Sedert een maand of wat gunnen wij ons de luxe van een centrale waterontharder in ons huis, van het merk AquaCell. Heerlijk, dat zachte water! Het verschil met 'gewoon', dwz. behoorlijk hard, kraanwater is heel goed te merken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Duidelijk verhaal Mick, heb ik ook niets meer aan toe te voegen, en veel van wat je beschrijft pas ik in de praktijk al toe. Inderdaad, inzepen gaat met de (thermostatische) kraan dicht, en ook ik spring niet gelijk onder de douche, eerst even (nat)scheren, dan is dat uitzweten ook gelijk geregeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt jongens voor de positieve reacties!
  Ik kies bewust onszelf uit als voorbeeld maar ik heb dit gedrag vaak meegemaakt waarin onze dierlijke eigenschappen als kwalijker worden voorgesteld dan het exploiteren en misbruiken van onze planeet dat de mens doet en niet de dieren!
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen