donderdag 20 oktober 2016

koppelingen

Voor de meeste ligfietsers zijn zo veel verschillende uitvoeringen ligfiets als het aantal dat ik gebruik moeilijk te behappen kennelijk. En ik moet zeggen dat als ik een ochtend iets vergeet of aan de late kant arriveer dat toch ook wel vaak is nadat ik besloot om eens niet de Cheetah te gebruiken...
Maar die fiets is dan ook in optimale conditie nadat ik twee gebroken spaken van het voorwiel vervangen heb. Ook het weglaten van een stukje kettingbuis in het bovenste deel van de kettingloop heeft het (snel) pedaleren veel goed gedaan. Precies het deel dat ondanks tiewrap en beresterke Scotchtape ieder keer toch weer naar voren schoof!De oorzaak van het niet meekomen van artikelen als mijn broodtrommel 's morgens  bijvoorbeeld komt omdat de zadel-toptas niet in de velomobiel past (net te breed) en ik het een en ander dus moet overpakken. Mijn brood maak ik al de dag er voor klaar en zet ik zolang in de koelkast.
Door het maken van gedachten-koppelingen lukt het me tegenwoordig beter aan alles te denken.
De koffie maak ik met een Krupps-espressomachine die nogal wat herrie produceert om vier uur 's ochtends. Daarom heb ik die in de vrijstaande schuur op de workmate uitgestald met de gemalen koffie er al in.
Dan hoef ik op een werkdag alleen vanuit de keukendeur de stekker van het verlengsnoer naar de schuur nog maar in te steken om het verwarmingsproces op te starten. Met mijn hoofdlamp op loop ik met de waterkoker dan de tuin door om in de afgesloten schuur het sputterende compressortje van de machine zijn werk te laten doen. Zonder de hele flat wakker te schudden :-)
Terug met een flinke mok koffie neem ik de in de week gezette muesli uit de koelkast die ik met wat yoghurt verorber. Dat vergt veel minder tijd dan getreuzel met brood smeren.
Maar voor ik de koffie helemaal op heb probeer ik er nog aan te denken daarmee een multivitamine tablet en foliumzuur tabletje in te nemen (tegen leeftijdsgerelateerd intreden van doofheid).Weer zo'n koppeling.
Het uit de ijskast halen en in de fietstas steken van de broodtrommel koppel ik tegenwoordig aan het uitdoen van het keukenlicht. Best belangrijk omdat ik meestal al voor de pauze van 8:45u. rammel van de honger!
Vanmorgen wilde ik weer zo'n fietsenwissel maken. Gisteren vanwege de regen (en bij uitzondering) de Limit gepakt, vanmorgen wou ik de roets weer eens de sporen geven.
Tot ik in de hal ontdekte dat er niet minder dan 2 gebroken spaken aan de linkerkant te betreuren waren!
Daar moet ik zeker niet mee van huis gaan.
Bij de Cheetah gebeurde dat breken pas onderweg en werd kenbaar door een soort tikken. Het op het werk uitdraaien van de gebroken spaak (bij de flens, geen radiale maar kruis over 2 gespaakt) resulteerde in nóg een gebroken spaak aan dezelfde kant van het wiel op de terugweg.
Ook die in het voorwiel van de roeifiets heb ik dus net maar eerst vervangen en het wiel opnieuw gericht.
De composietwielen heb ik nog steeds niet gebruikt maar vormen een soort morele ondersteuning.
Ik zou ze kúnnen gebruiken. Ze zijn alleen minder mooi rond en iets zwaarder dan ik wielen zelf spaken kan. Bovendien nogal grof voor in een tweewieler (40 mm+) :-)

4 opmerkingen:

 1. Foliumzuur tabletje ?!? Die worden toch alleen gebruikt door zwang...
  Kerel, van harte gefeliciteerd ! ;-)

  Bron : http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/foliumzuur.aspx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk André :-)
   Ik zit (helaas) vaker in populair-wetenschappelijke publicaties dan in vrouwen. Lees dit maar eens: http://dekennisvannu.nl/site/artikel/Doof-door-vitaminetekort/4535

   Verwijderen
 2. Hoi Mick, ik zou voorzichtig zijn met het slikken van extra vitamines. Zeker als je het alleen zou baseren op een onderzoek op 126 Nigeriaanse mannen en vrouwen van boven de 60. Het menselijk lichaam is een uitgebalanceerd systeem (tot op zekere hoogte) en dat kan je makkelijk ontregelen.
  Vergelijk het maar met fietsen: band op 2 bar is zwaar rijden, op 3 bar gaat het beter, op 4 bar goed (dus trek ik die lijn door ...) en op 6 bar BOEM !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoorde BOEM!, wat zei je ? :-)
   Je vergeet het onderzoek van de Wageningen Universiteit André. Wees dus niet te snel met je oordeel.

   Verwijderen