zondag 26 april 2015

Over gevelisolatie


Behalve door het van de hand doen van de auto en verder gaan fietsen probeer ik meer te doen om energie te besparen. En vervuiling der planeet te beperken.
Ook al omdat een goed geïsoleerde (beneden-) woning sterk het wooncomfort verbetert!
De woningbouwvereniging immers heb ik al op 14 maart geschreven:

De voorgevel van mijn woning is erg koud. Ondanks dat ik het dubbele glas nog eens extra warm heb uitgevoerd met 3 mm voorzetraam aan de binnenkant.
Ik vraag mij dan ook sterk af of die gevel wel geïsoleerd is? 
De dikte van de muur is 28,5 cm. Uitgaande van de breedte van de bakstenen (110 mm) zou er dus een spouw van zo'n 5 a 6 cm aanwezig moeten zijn. Kan ik deze niet met bolletjes-piepschuim laten vullen.

Hopende op een spoedige respons groet ik u,
M.Leemans

Baweanstraat 20 BG 1095 XZ Amsterdam

Hoe dat uitvullen van een spouwmuur met bolletjes schuim en lijm in zijn werk gaat door een gespecialiseerd bedrijf kun je hier zien:


Ik heb helaas na anderhalve maand nog steeds geen antwoord van Eigen Haard. En dat lijkt me weer tekenend voor het enthousiasme van deze woningbouwvereniging voor huurdersinitiatieven. Die liever sociale woningbouw te koop zet voor het snelle geld (ondanks de aangekondigde huurverhoging van ruim €10,- per maand). Maar dat terzijde.
Zelf vullen met de bolletjes lijkt me geen optie aangezien er ook nog lijm toegevoegd moet worden en er -kennelijk- op veel plaatsen geboord moet worden voor dit proces. Niet ieder -in principe- simpel idee is ook even simpel uit te voeren...
Daarom heb ik de radiator in de woonkamer verwijderd en ben ik begonnen van binnenuit isolatie aan te

brengen. 









De aansluiting van de nieuwe kozijnen (met dubbelglas + mijn voorzetramen) blijkt te tochten. Daarom heb ik de nieuwe vensterbank van gefineerd spaanplaat verwijderd en in een gefreesde gleuf in het oude houtwerk plamuur aangebracht. 





Om de lambrisering en de plintlatten wat te egaliseren en tevens in de eerste -bescheiden- isolatielaag te voorzien heb ik 20 mm tempex platen gelijmd (met plamuur vd Action) tegen de gestuukte muur.
Omdat achter een isolatielaag tegen de koude muur condensvorming kan gaan optreden heb ik met een doosinpakmachine van de Gamma (€5,- incl. 30 m tape) de platen (met een gesloten cellen structuur) onderling verbonden en met het hout.


Hierna wil ik er nog steenwol overheen brengen en een nieuwe borstwering timmeren. En die betimmering met isolatie doortrekken tot tegen het plafond uiteraard. Waarbij jammer genoeg de lamellen ook wat verder de huiskamer in moeten komen te hangen. 


Maar dat geldt voor de radiator natuurlijk ook en dat is bekend terrein voor me als oud-centrale verwarmingsmonteur (-; 


11 opmerkingen:

  1. Je idee is goed. Aangezien je een spouwmuur hebt (2 muren) zal vocht van buiten ws geen probleem zijn (tenzij er een koppeling is tussen binnen en buitenblad van de muur).
    ALs je het goed wilt doen moet je aan de warme zijde (dus aan de ruimtezijde van de isolatie) een dampremmende folie aanbrengen. Hierover kan dan de gipsplaat als binnenafwerking aangebracht worden. Aangezien je raam een vrij groot oppervlak lijkt te hebben zal dat de grootste bron van koude zijn. Vreemd trouwens dat de aansluiting van het nieuwe kozijn op de binnenafwerking niet goed en mooi afgewerkt is. Heeft de woningbouw dit gedaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Ronald,
      Ja dat is door de wb.vereniging gedaan volgens de buren maar het glas voelde nog steeds koud aan voordat ik het lexan er voor zette. Maar ook daarna kon de grote dubbele radiator bij de gevel de koudeval in de huiskamer nog steeds niet aan. De zijmuren (met aangrenzende woningen) voelen minder koud aan.
      Ik wil over de steenwol paclan folie trekken als tweede dampremmende laag. Zodat ook de steenwol geen 'spons' kan worden.
      Nog een flinke klus dus eigenlijk maar de rest vd verwarming doet het uiteraard nog en om 'koningsdag' geef ik toch niet (-:

      Verwijderen
  2. Hoi Mick,

    Om dat je zo van spelling houdt: 'maart' schrijf je in het Nederlands met een kleine letter. Verder zijn er huurdersinitiatieven, in plaats van huurdersiniciatieven. Het maakt niet uit dat mensen fouten maken. Taal is een communicatiemiddel, en we begrijpen elkaar prima.

    Groeten, Wilco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Wilco voor de opbouwende kritiek zoals ik dat beschouw. Ik stel een correcte spelling wel op prijs omdat anders het gevaar van de neerwaartse spiraal met bodemloze put niet denkbeeldig is.
      Ik vind het feit dat ik mijn vrije dag vandaag aan het koningschap 'dank' al huiveringwekkend genoeg!

      Verwijderen
  3. Mick let je wel op dat de spaanplaat ook echt spaanplaat is ?!

    De voorwerpen waar ze ooit asbest door hebben gedraaid is eindeloos.....en oude vestenbanken horen daar ook bij !

    Ik ben ook iemand die extra isolatie aanbrengt alleen om andere redenen : je bespaart daadwerkelijk geld ermee. In de kruipruimte ben ik zelf in de weer geweest ( na grondig ventileren ivm radongas ) met ordinaire polystyreenplaten. Goedkoop en naar het zich laat aanzien en aanvoelen zeker effectief.

    Alleen het dak dubbel isoleren ben ik van teruggeschrokken omdat informatie bronnen elkaar tegenspreken of dat nou wel of niet kan in verband met vochtafvoer. ( zelfs foldertjes van bouwmarkten schijnen misleidend te zijn ) Het zal zeker weer stookosten nog verder terugdringen, maar dat wil ik niet terugbetalen als het dak verrot en vervangen moet worden !

    Een wonig helemaal tochtvrij maken is trouwens ongezond naar het zich laat aanzien, tenzij de doelbewuste ventilatie erg goed is. ( wat feitelijk toch ook tochtkieren zijn ) Een woning met verse lucht is droger dan eentje die compleet dicht is, en vochtige lucht verwarmen kost meer energie...en is ongezonder om in te ademen ( o.a. door radongas uit de kruipruimte )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Quezzzt, je haalt nog al wat aan, zo ken ik je weer ;-)
      Dat van die dampwerende laag is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te beredeneren als het lijkt.
      Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude en heeft ook de neiging vocht op te nemen (te verdampen immers). Dat wordt een probleem als het opstijgt, een andere eigenschap van warme lucht. Als het dan namelijk door een isolatielaag kan dringen en de er boven (in jouw geval) koude dakbeschot kan bereiken zal het afkoelen en daarbij zijn hoge luchtvochtigheid afgeven aan het hout door condensatie. Daardoor kan idd het beschot en zelfs de balken gaan schimmelen en rotten. Dat geldt niet als je de isolatie óp het dak (ipv er onder) aanbrengt.
      Je hebt in een woning altijd zuurstof van buiten nodig, dat klopt. Die buitenlucht is meestal iets kouder dan je binnen zult wensen dus daar gaat altijd iets energie verloren.
      Zelf vind ik stralingswarmte van boven erg prettig. Dat heb ik momenteel bereikt met
      een straalkacheltje ipv de radiator id huiskamer. Is wel een wat duurdere manier van verwarmen maar via Greenchoice heb ik groene stroom. Terwijl het aardgas vd centrale verwarming grotendeels uit Groningen komt....
      Mvg Mick

      Verwijderen
    2. Oh, eh het oude kozijn is van hout (herkenbaar ad houtnerven :-) zit geen asbest in dus hoor!
      De 'gips' op de foto is al van mij uit een emmertje gatenvuller vd Action, maar dat ging dus wat barsten. Maar dat doet 4x duurdere gatenvuller ook...

      Verwijderen
  4. Op mijn NUON jaarafrekening stond afgelopen week: "U heeft 0 kg CO2 uitgestoten met uw energieverbruik in deze periode." Dus dit kan ook bereikt worden met een contract met natuurstroom en biogas. Verder is mijn huis voorzien van isolatie en HR++ glas rondom. Wel apart om te lezen dat je twee huizen hebt: kennelijk in JOUW Jordaan én in de Indische buurt. Eén huis aanhouden scheelt ook enorm in energieverbruik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou dat zou mooi zijn Belle 0 kg co2 !
      Maar het NUON moet me dan toch eens uitleggen waarom er bij het verbranden van biogas géén CO2 ontstaat? Lijkt me kul.
      Onlangs nog wat gefietst?
      Ik schreef "onze Jordaan" omdat het een buurt is van de stad waarin ik woon, zodoende.
      Ik heb er wel gekraakt gewoond trouwens 'Dus weet hoe gauw die straatjes volslibben met autoverkeer (veelal van buiten de stad).
      Mvg Mick

      Verwijderen
    2. NUON compenseert de CO2-uitstoot door gasverbruik.

      Verwijderen
    3. Dat heb ik ook op de Greenchoice-site gelezen dat ze doen. Door de aanplant van bomen die CO2 afvangen.
      Er zijn echter ook e-maatschappijen die grijze stroom als groen verkopen met certificaten gekocht in Scandinavische landen waar zoveel groene stroom door stuwdammen opgewekt wordt dat ze dat niet meer hoeven aan te tonen...

      Verwijderen