Hoewel het wel zo aanvoelt ben ik gelukkig niet de enige die creatief bezig is met lexan op zijn velomobiel. Hoewel Jan met bijna verticaal geplaatste ruitjes door de regen fietst kun je op de loepzuiver genomen foto duidelijk zien dat de grote druppels het doorzicht aanmerkelijk ontnemen. En door de afstotende werking met het kunststof slecht lossen en optisch zwaar vertekenen.Ik kon op dat moment van lezen een idee-fiix nog moeilijk loslaten. Om dit regenwater af te voeren zonder gebruik te maken van bewegende componenten zoals ruitenwissers. Door gebruik te maken van de goede watergeleidende eigenschappen van touw.
Een overspanning van netdoek zou de truc moeten doen om het doorzicht te behouden in de regen.
Daarvoor zou een zwarte stof gebruikt moeten worden merkte ik al snel. Een vitrage-kleurige stof kaatst het licht te snel terug. Voor slecht doorzicht is vitrage dan ook ontworpen natuurlijk (-:
Maar ook zwart muggennet bleek me met een klein experimentje in de tuin lang niet ideaal.
Inderdaad werd met groot gemak nu het water snel afgevoerd. Maar de capillaire werking van het touw zorgde voor een soort schitterend uitziende kristalstructuur. Die optisch niet vervormt maar net als witte doek het zicht ontneemt. Waar het nu juist allemaal om begonnen was!
Met grofmazig net krijg je dit effect niet maar de zuigkracht van het net reikt niet ver genoeg om de tussenliggende druppels te bereiken.
Het idee van technische collega Ed (die ook zijn rvs-elektrodes doneerde aan Eigenfiets.nl) met de poreuze rolletjes heeft grote voordelen boven een -niet werkende- statische oplossing.In tegenstelling tot bijvoorbeeld aquarium-magneten is er maar heel weinig kracht nodig om ze over het lexan te bewegen.
Daarbij wordt en passant eventuele condens mee genomen en het zachte oppervlak van de verfrolletjes oefent geen schurende werking uit op het kwetsbare raamoppervlak. Zelfs niet met mogelijk straatvuil er aan.
Hoewel ik de bright-sight-rolletjes, waarvan de Engelse naamgeving eveneens geheel op het conto van Ed bijgeschreven dient te worden, in 1 lang weekend uitvoerde had ik in mijn ijver iets anders nog niet getest. ProVsion Rain Clear. Daar was Wim Schermer destijds erg positief over.
Door mijn tegenvallende ervaring van de anticondens-variant van dit merk heb ik dit nooit aangeschaft. En nu is het te laat. Want de Halfords keten is door mijn publicatie hierover inmiddels failliet (grapje mijnerzijds, dat had u al begrepen).Op het industrieterrein Sparklerweg is het meest megalomane filiaal met gesloten rolluiken te vinden. Naast de Gamma. Hier heeft Brezan automaterialen van de nood een 'deugd' gemaakt. Om middels een voor het pand geparkeerde antieke kever Volkswagen met een op het dak geplaatst bord door te verwijzen naar hun eigen winkel (-:
Maar daar verkopen ze hun eigen keuze smeerseltjes, geen ProVision. Dus stopte ik m'n zoektocht maar en bestelde de minimale hoeveelheid in de vorm van natte doekjes 'Rain Clear Rain Repellant Wipe'. Met porto er bij toch net nog iets goedkoper dan een flesje bij de ex-Halfords kostte.
Dat heb ik gisteren naar Aalsmeer op mijn vizier getest in de regen.Het gaf, ondanks dat ik in het donker slechts met een lichte motregen vertrok al gelijk een onprettige schittering. Van fijn verdeelde bubbeltjes. En kwam het zicht niet ten goede. Dus heb ik gelijk de roller weer in het venster terug gehaakt.
Op de terugweg, we waren even na achten al klaar met de handel, regende het nog harder en kon ik wederom alleen op de rolletjes vertrouwen. Pas als de druppels heel hoog opgestapeld waren boven het vlak waar die passeren vormde er zich een waterstroompje naar beneden.
Jammer natuurlijk want de bediening van de bright-sight-roller vraagt om een wat defensieve rijsnelheid. Maar de "nanotechnologie" van ProVision biedt hier geen alternatief voor wat mij betreft.
En waar heb ik anders een (C-) Alleweder voor?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten