vrijdag 18 maart 2011

dyne(e)ma kopen


Ik schrijf liever ‘dynema’ omdat dat volgens de meest algemene uitspaakregels logisch zou zijn. Voor de zoekresultaten in jouw of uw woonplaats levert soms ‘dyneema’ een betere oogst op.
Verder kan de term D12 en het merk ‘Marlow’ volgens mij wel als bruikbaar voor de roeifiets worden beschouwd.
Hoewel Watersport Oost –die ik aardig van zijn voorraad 3mm bemantelde dynema heb geholpen- dit wel voor mij bestellen wou heb ik de verkoper gevraagd daarmee nog maar even te wachten…Zien is geloven.
Vandaag heb ik 4,5 meter in Zaandam gekocht waarvan ik denk dat bovenvermelde kwalifikatie van toepassing is
Ik ga het nog niet direkt op de snek aanbrengen want wacht eerst tot het 3mm blauw/witte snoer op is. Maar dat kan al snel zijn gezien de levensduur van ’t vorige koord van dit soort (120km).

Omdat ik in Zaandam niet bovenmatig bekend ben maakte ik toch maar even een track met de fietsersbond die ik met mapsource op m’n Garmin (Legend) schreef.
Dat ik daarbij de omliggende kaarten niet mee schreef via ’t kabeltje (alleen de waypoints en de track)gaf een raar kaal lijntje toen ik ’t ding aanzette op de (Hem-)pont.
Hoewel midden op het Ij zou ik me volgens ’t ding nog steeds op de Zuidelijke oever bevinden!

Eigenlijk kende ik het industrie terrein al wel een beetje met de Hornbach-bouwmaterialen superstore.
Ik ben daar op de terugweg nog even wezen kijken voor zgn. ‘spijkerdeken’, isolatiemateriaal voor onder de vloer van m'n woning, boven de kruipruimte. Daarvan zijn de zijkanten echter net zo open voor het steenwol als alle andere rollen die ik heb mogen zien. Of zou je die nu net moeten ‘dichtspijkeren’? :-)

Dekker Watersport, veel groter dan Watersportoost wist ik al, verkoopt alleen ‘full dynema’ 2,5 & 4mm dikte. Maar "full is full" zou ik zeggen.
Ik koos voor de 2,5 en hoop dat dat niet op het nylon gaat insnijden. De witte kleur zal me misschien eerder waarschuwen voor eventuele oververhitting.
Maar dit is ieg het meest op ThysID dynema gelijkende spul dat ik tot nog toe gevonden heb. Hoewel ik de term “impregneren” ivm dynema nergens terug heb kunnen vinden…

4mm dik gaat bij mij vast niet op de Revolverring passen, omdat 3,1 mm CVT-staalkabel al niet inpassen wilde!

Behalve het dynema zag ik in het (veel grotere) watersportcentrum Jan Geel’s mooie fluorgele muts terug: Dus uit zo’n zaak moet hij die vandaan gehaald hebben!
En waterdicht nog wel volgens het label.
Alleen de prijs die er op stond lieten me nog een tweede keer kijken of het nu wel over het zelfde produkt ging.37,50 Euro voor een muts! Geen haar…

Ook viel me op een zware kwaliteit staalkabelslot met cijferbediening. Niet extreem duur wat me aan ’t twijfelen bracht (20euri). Maar ook wat aan de zware kant…

Deze foto genomen voor een blokhut van de Hornbach laat zien wat mijn ‘Belgische’ roets beschermt. Behalve mijn eigen lichte cijferslotje, die enkele keer dat ik ermee shop, de Leeuw van Vlaanderen!

5 opmerkingen:

 1. Hi Mick,
  Je vermeldt dat je liever 'dynema' schrijft omdat dat volgens de meest algemene uitspraakregels logisch zou zijn. Helaas, uitspraakregels gelden niet bij merk- en eigennamen. 'Dyneema' is een handelsmerk van DSM, waarbij je ook de hoofdletter 'D' dient te gebruiken. Geldt trouwens ook voor Fietsersbond en MapSource.
  Koketteren met taal is leuk, maar het moet wel kloppen :).
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Wim,

  Nou ja, zo communiceren we tenminste weer eens hé? Je zal ongetwijfeld gelijk hebben en ik leer ook graag nog bij.
  Voorop staat voor mij toch wel dat de werkwoordsvervoeging ten minste klopt. En de spelling en uitspraak een zekere logica hebben. Reden dus dat ik niet zo blij ben als een "produktnaam" in strijd lijkt met onze gebruikelijke uitspraakregels.
  Laat ik het dan zó formuleren!
  Ik zie dat zelf trouwens niet als "koketteren" (ook best een woord met een moeilijke spelling trouwens) maar als een soort wanhoopsoffensief.

  Volgens een nogal geletterde collega van me (die heb je zelfs op de veiling) "...heb ik een dagtaak aan het beledigen van mensen...".
  Dit omdat ik af en toe wat persoonlijke feitjes over hen 'in de strijd' gooi.
  Waarop ik dat grif toegaf en me vergeleek met "de Gadaffi van de lage landen".
  Daar houdt de vergelijking gelukkig ook wel op wat mij betreft!

  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kleine kokette Mick, die trapt zijn collegae op hun pik...

  (Jaja, collega's is meer gangbaar, laat mij ook eens duur doen...)


  Ik begrijp dat de Dyneema die Thijs levert geïmpregneerd is met 'iets'? Heeft hij de lijn niet gewoon zelf in de paraffine gelegd of zoiets?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vermoed dat Maarten doelde op een soort UV-bescherming of zo...
  Maar als kite-surfers hier aan hangen in de buitenlucht maak ik me daar niet echt zorgen over!
  http://tinyurl.com/6yy7kho

  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik dacht dat 'ie het deed impregneren om te smeren (en minder te smelten/ slijten)

  BeantwoordenVerwijderen