Het is nogal wat, de claims van textielproducenten:
- 10 keer sterker dan katoen
- 3 keer sterker dan gewoon polyester
- 2 keer sterker dan gewoon nylon
Een oude aap kun je toch geen nieuwe kunstjes meer leren dus greep ik terug naar Alleweder-techniek uit de vorige eeuw: de popnageltang.
Een squash-racket tas uit de kringloopwinkel kwam met een stevige schouderband waar ik niets meer mee doe.
Als ik die doorknip op een willekeurige plaats gaat die rafelen (net als de toptas ten slotte deed). Maar een flink ander gedeelte is gestikt aan klittenband. Dat is het uitgekozen gedeelte: zie foto.
De popnagels van lichtmetaal zijn maar 3 mm, kort (uit een verzameldoos van de Lidl) en tegen uitscheuren heb ik natuurlijk een sluitringetje ingesloten aan de binnenkant v.d. tas.
Een flink grotere ring met boring 5 (of 6) gebruikte ik als gereedschap om mijn vinger te ontlasten bij het prikken met een priem en de popnagel met de tang.
Diezelfde ring kwam zelfs van pas om de kleine uitvoering ringetjes strak tegen de tas aan te persen bij het vasttrekken!
Inderdaad was dat een ergernis maar daar is een snelle oplossing voor. Die zelfs de onderkant van de tas droog en schoon houdt:
Een transparante pedaalemmerzak (25 liter) met trekkoord. Maakt je missschien niet moeders mooiste maar het werkt onmiskenbaar ;-) En past op AL mijn tweewielers!
Nou ja op de autoped na dan maar een rugtas kan ik onder een regenjas verstoppen desnoods.
Bovendien is zoals op de foto het goedkope maar felle Action-lampje (goedgekeurd voor gebruik op fietsen in Duitsland) extra beschermd terwijl het er zo doorheen kan schijnen!
Ik heb ook nog een roeifietstas die van een veel prettiger want vormvaster stof is gemaakt.
Een soort schuimplaten met aangehecht afdichtingsmateriaal zowel binnen als aan de buitenkant. Daar kan zich dus ook minder zand aan hechten! Die is qua waterdichtheid veel degelijker (behalve de rits die dan jammer genoeg weer niet afgeschermd is).
Er staat zelfs de plaats van herkomst stoer op vermeld: Thys rowingbikes Middelburg.
Helaas heeft Jacques er ooit gaatjes in geknipt aan de onderzijde. Waarschijnlijk om een koord doorheen te halen. Nog dommer van mij om die gaatjes nogmaals te gebruiken om de tas vast te maken op de bagagedrager van de trike (deze heeft een gaasstoeltje tegenwoordig namelijk). Daardoor scheurde de stof helemaal uit!Niet geheel zonder tevredenheid kan ik zeggen dat ik ook dat met dezelfde techniek opgelost heb:
Waarbij ik maar eenmaal in mijn linker duim stak met de priem. Maar daar is inmiddels het pleistertje al weer van afgehaald!
Kijk dat noem ik een goed begin van de dag, lezen hoe Mick weer alles op Eigenfiets.nl manier op weet te lossen! Daar kunnen er nog velen een voorbeeld aan nemen, weggooien en nieuw kopen kunnen we inderdaad allemaal, hergebruik/reparatie ligt tegenwoordig wat moeilijker blijkbaar.........
BeantwoordenVerwijderenDank je Adri en inderdaad!
VerwijderenIk wil ook best kijken in hoeverre bedrijven innovatief bezig zijn (Allight) of duurzaam (VM.nl met zonnepanelen op het dak) of dat de directeur het met me eens is dat je als lid je verenigingsblad digitaal zou moeten kunnen ontvangen (ICB).
Ziet er stoer en solide uit zo, met die popnagels.
BeantwoordenVerwijderenDat vind ik heimelijk zelf ook, hoewel het daar zeker niet om gedaan is.
BeantwoordenVerwijderenWel is er optisch iets verkeerd aan die ringetjes aan de binnenkant. Die zien er scherp uit op de foto terwijl ze dat in werkelijkheid absoluut niet zijn. Een of andere weerspiegeling of zo...!