vrijdag 5 februari 2016

Gleistein beter ?

De vraag doet zich voor "Wat heeft Eigenfiets.nl opgeleverd dat ome Mick af en toe zo hoog van de toren blaast?".
Daar kun je natuurlijk over redentwisten maar laat ik me hier in elk geval tot de Thys roeifietsen beperken. Ik rijd met een eigen uitvoering rvs-boegspriet rond die na ruim 6000 kilometer gebruik nog steeds de spelingsvrije loopeigenschappen met de voetenslee heeft van een carbon Thys 209 model.
Oud nieuws natuurlijk voor de volgers van dit blog maar daarvoor toonde ik en passant al aan dat het gebruik van dyneema ook mogelijk is op een zeer duurzame aluminium CVT-snek. Met als retourkabel gewoon elastiek zoals op het moderne Revolver systeem. Staaldraad met een CVT-spaninrichting is daardoor niet meer nodig wat een gewichtsbesparing oplevert terwijl het dyneema wel 12-1300 km mee kan gaan (zonder omdraaien), zeer vergelijkbaar met een nylon snek. Bovendien spaart het de snek!
Maar ik moet daar wel bij zetten KAN gaan helaas. Want afgelopen dinsdag brak onderweg naar m'n werk al een in Haarlem aangeschafte kabel met nog geen 300 kilometer op de teller! Wat neerkwam op nauwelijks een maand roetsen.
Dit leverde -als altijd- geen gevaarlijke situatie op maar ik vind wel dat ik daar eerlijk verslag van moet doen.
Driehonderd kilometer vind ik onacceptabel kort maar ik wil het voorval wel rationeel blijven benaderen.
Eerder toen ik de trekkerhelling van het veilinggebouw op reed liep de aandrijfkabel er ook al een keer van af en mogelijk is hij daarbij beschadigd geraakt. Hoewel ik dat niet heb kunnen constateren, de breuk kwam dus als een donderslag bij heldere hemel (ondanks de donkerte nog 's ochtends).
Zelf denk ik eigenlijk dat het dyneema van de prijsvechter (€1,25 p.m.) van een wat slappere kwaliteit klos is. Mogelijk verweven met nylonvezel.
De eenvoudigste en goedkoopste oplossing is dus om het koord weer bij een bekende leverancier aan te gaan schaffen. In de hoop dat deze nog dezelfde kwaliteit in huis heeft :)Een duurdere oplossing maar wel een lichtere is een nieuwe kunststof snek bij Derk te bestellen. Maar onlangs is me een zelfde type bergsnek onder ogen gekomen als die bij mij onbruikbaar is geworden met sterke slijtagesporen op dezelfde plaats!
Terwijl die 222 altijd door Rowingbike in onderhoud is geweest, dus ook altijd de 'goede'  soort dyneema gezien moet hebben...
Komt bij dat ik met mijn aluminium snek hoger op kan schakelen omdat het aluminium een sterker verbindingspunt biedt. Zodat ik tot feitelijk de laatste centimeter af kan wikkelen i.t.t. tot een kunststof exemplaar...Prettig als je kortere benen hebt!
Ik heb dus op een oud adres voor bijna de dubbele prijs volgens hen "Merk-dyneema" gekocht (voor €2,25 p.m). Van het merk dat op de klos vermeld stond: Gleistein.

6 opmerkingen:

 1. Mick, je hebt er weer een fantastische muzikale afsluiter onder gezet. Niet mijn smaak maar da's geen probleem :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zelfs niet MIJN muzikale smaak Paul :)
   Maar ik kreeg een link van een half-Duitse collega doorgestuurd naar deze clip die wél grappig is vind ik. En een leuke jongedame natuurlijk ;)
   Mvg Mick

   Verwijderen
 2. Ik koop mijn dyneema altijd bij Derk, ik ga ervan uit dat het dan goed is. En dat dit dan iets duurder is (maar een heel klein beetje) neem ik op de koop toe, ik gun Derk deze (kleine) marge.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prima Piet, ik betaalde ook al €9,00 dit keer maar kon het zelf met de Cheetah gaan kopen. Mijn boegspriet wijkt qua lengte trouwens af van de standaard lengtes die Derk hanteert.
   Eerlijk gezegd wil ik hem niet eens lastig vallen met zo'n kleine boodschap. Bovendien hoop ik altijd iets bij te leren door ook zelf in te kopen ;)
   Groets, Mick

   Verwijderen
  2. Marlow D12 is bijvoorbeeld ook prima spul maar het dichtstbijzijndste verkooppunt bevindt zich in Hoorn (en is iets duurder).

   Verwijderen