zaterdag 2 januari 2016

Grundfos klaar voor 2016?

In navolging van Wim Schermer heb ik in de ouderlijke woning een zuinige en intelligente circulatiepomp aangebracht. Voor een (ex-) installateur als ik niet echt wereldnieuws maar de pompen van vandaag zijn veel zuiniger geworden. Toch heb ik ook op het nieuwste model van Grundfos wel wat kritiek.
Mijn ouders hebben Amsterdam verlaten en zijn zonder mij om de mening te vragen in Purmerland gaan wonen toen ik zes jaar was. Een gevoelige leeftijd maar daar zal ik het nu niet over hebben.
Er vond daar wamtetechnisch gezien een soort omgekeerde ontwikkeling plaats zou je kunnen zeggen. Er was in dat dorp (toen nog echt een dorp) geen gasaansluiting en het warmstoken gebeurde aanvankelijk op kolen. Behoorlijk bewerkelijk natuurlijk en zeker niet milieuvriendelijk maar het was wel, zoals alle oudere mensen dat noemen "gezellig" thuis met dat kolenscheppen. We hadden een "kolenhok", zoals het ook nu nog heet maar feitelijk was dat de gemetselde opslagruimte onder de voormalige broodbakovens.
Het pand tegenover de kerk heeft namelijk in den beginne dienst gedaan als centrale bakkerij van het dorp onder de rook van Purmerend en Ilpendam (Landsmeer).
Het woord 'transitie' is erg in de mode om de noodzakelijke overgang naar duurzame energie aan te geven.
In zekere zin zijn mijn ouders hun tijd al ver vooruit geweest in de jaren zeventig. Ze lieten in de keuken namelijk een elektrische kachel installeren die gevuld was met keramische blokken en een ventilator.
Daar kon je heerlijk op gaan zitten en warme lucht mee tegen je broekspijpen laten blazen!
Het slimme van de kachel bestond in de werking. De stenen 's nachts tegen 'goedkoop tarief' op laten warmen om overdag tijdens het dure stroomtarief met de ventilator de stenen te laten afkoelen!
Groene energie bestond nog niet, het was de tijd dat de overheid juist de aanleg van gasleidingen propageerde.
Er zijn nog veel meer manieren voor warmte of stroom opslag natuurlijk Jengelaars (klimaat-ontkenners) moeten nu eenmaal altijd wat te zeuren hebben als " 's nachts heb je geen zon voor je zonnepanelen! ". Maar er bestaat bijvoorbeeld de Solar Freezer.
Heden ten dagen hangt er bij mams een HR-CV ketel. Aangesloten op het inmiddels door de feiten over Groniningen en het broeikaseffekt alweer 'fossiele' aardgasnet...
Daar kan ik weinig aan doen op dit moment helaas. Behalve zorgen dat de na de voorgevelrenovatie en op de nieuwe heipalen in de voorkamer aangelegde vloerverwarming zo zuinig mogelijk draait.

Dus nu de oude driestanden Grundfos pomp (45-50-85 Watt) het begeven heeft heb ik deze vervangen door de Grundfos ALPHA 1. Deze werkt op gelijkstroom i.p.v. wisselstroom met permanente magneten wat veel zuiniger draait. Maar 5 Watt minimaal met een maximum van 40 !
Ook erg mooi is dat hij automatisch met een hoger vermogen begint te pompen totdat het water in beweging komt om dan het minimale vermogen te gebruiken (in Purmerland niet meer dan 7 Watt). Dat verbruik wordt keurig op het display weergegeven.
De Grundfos ALPHA 1 is eigenlijk de opvolger van de Grundfos ALPHA 2 die een uitgebreider programma met nachtschakeling heeft voor in CV ketels. De Grundfos ALPHA 2 L was een iets simpeler en wat goedkopere uitvoering speciaal voor vloerverwarmingsunits. Maar de Alpha 1 heeft een zinvoller display en zou dus volgens de verpakking 'Ready for 2015' zijn.
Hoewel deze innovatieve stroombesparende pomptechniek door fabrikant Wilo begonnen is kon ik inbouwmaten en prijzen niet duidelijk vinden op hun site helaas dus is het een Grundfos geworden.
Wat ik echter nogal zwak vind aan deze Alpha is dat hij wel domweg 24/7 door blijft draaien!
Als de thermostaat.zijn temperatuur heeft bereikt gaat daardoor de vloer snel afkoelen omdat het water hiervan ook door de radiatoren wordt gepompt door de doordraaiende pomp. En de vloer zo dus zelfs laat afkoelen i.p.v. de warmte zo lang mogelijk vast te houden! Afgezien nog van de onnodige stroomkosten...
Ik heb dus ook nog een aparte pompschakelaar moeten kopen als voorschakelapparaat. Middels een voeler met instelbaar kantelpunt (28 graden) waaronder hij de 220 volt onderbreekt. Deze moet op de aanvoerleiding worden geplaatst. De digitale schakelaar werkt ook als vastloopbeveiliging voor de pomp, door hem minimaal een minuut per etmaal te activeren (in de Zomer bijvoorbeeld).
Twee keer een apparaat dat de netspanning omlaag brengt en er gelijkstroom van  richt t.b.v. de electronica en displays en die dan weer in serie, waanzin eigenlijk!.   .
Of zou een Wilo van Wim dit wel slimmer aanpakken?



5 opmerkingen:

  1. Hi Mick,
    Geen idee hoe de Wilo's dit doen. Ik kan nu wel uitrekenen dat de 3 pompen in 2015 een kleine 500 kWu minder hebben verbruikt dan de oude pompen in 2014.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Wim,
      De beste wensen. Mooi die besparing en ik denk dat je goed om gaat met energie zo!
      Om achter de werking van de Wilo te komen had ik (kennelijk) moeten gaan bellen. Daar hou ik niet alleen niet erg van maar ik vind het onderwerp al lastig genoeg en heb informatie liever zwart op wit.
      Als je op de link van de Alpha 1 drukt bijvoorbeeld ga je naar een advertentie die suggereert dat alles opgelost is met het aansluiten van deze zuinige pomp. Dat is het echter niet en heb ik op andere plaatsen op het internet moeten lezen (hij blijft gewoon door draaien).
      Mvg Mick

      Verwijderen
    2. Het 'oranje ding' is trouwens een maximaalbeveiliging zodat de stroomtoevoer naar de pomp wordt onderbroken als er (ondanks de thermostatische radiatorkraan) toch te heet water door de slangen dreigt te worden gepompt. Als dit zou gebeuren zou de vloer namelijk scheuren.
      Waarschijnlijk zit deze beveiliging ook wel in de pomp maar ik heb daar nergens iets letterlijk over kunnen vinden dus wil gewoon het risico volkomen uitsluiten. Liever een beveiliging te veel (deze kan ik zelf doormeten) dan een te weinig :-)

      Verwijderen
  2. Hoi Mick,

    Altijd lastig doordraaiende pompen. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit op te lossen. Mijn eerste oplossing was een masterslave stekkerdoos aansluiten. In de master de cv ketel en als slave de stekker van de pomp. Voordeel: kost minder dan een pompschakelaar met voeler. Nadeel. Kan alleen als cvketel en pomp dicht bij elkaar staan.
    Optie 2 kan ook alleen als pomp dichtbij de cv ketel zit. Bij mijn cv-ketel is het mogelijk om een extra pomp aan te sluiten. Dus als interne pomp aangestuurd wordt wordt de externe pomp ook aangestuurd.
    Hoe dan ook blijft een pomp een dom ding en het zogenaamde slimme dat ze hebben is er eigenlijk niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het "slimme" dat deze aansturing heeft kan ik hooguit zien in het feit dat hij met een hoger vermogen de pomp op gang brengt (zodat die niet blijft hangen en doorbrandt) en automatisch terugschakelt. Voor de rest geeft hij het verbruikte Wattage aan en loopt hij op gelijkstroom. Maar dat laatste is gewoon een andere techniek natuurlijk.
      Ik weet dat het soms mogelijk is de aansturing door de ketel te laten regelen en vind die master/slave-PC contactdoos leuk bedacht maar de ketel hangt in het klompenhok, feitelijk de schuur dus gewoon te ver weg. Zeker om een 220 V. kabel te leggen.
      Een laagspanningskabel zou nog mogelijk zijn maar dan moet er nog wel een relais aan om de netspanning te schakelen. En als er een andere ketel komt, heeft die dan ook weer zo'n aansluiting?
      Komt bij dat door de afstand ketel-vloerverdeler de pomp veel te vroeg zou gaan draaien en eerst gespoeld wordt met koud water. Kortom...
      Inventieve ideeën zijn altijd welkom Pieterz ;-)!

      Verwijderen