zaterdag 7 november 2015

Nu met treiterfunctie !

Niet zozeer geld uitgeven is mijn hobby. Maar nieuwe technieken interesseren me dan wel weer enorm, vooral als daar het milieu bij gebaat lijkt. Is dit een soort "ethisch reveille" van Mick zoals de door ons (punx) destijds verachte van Agt dat noemde?Niks daarvan, hoewel ik de man achteraf meer waarderen kan. Hij had tenminste een -zeer- afwijkend woordgebruik! Kom daar nog maar eens om in een tijd dat zelfs veelgebruikte alledaagse woorden uit de spreektaal  nog verkeerd vervoegd worden...Waar je dan verondersteld wordt je maar door heen te werken (?).
Ik kan me nog herinneren dat zijn afwijkende oratie zelfs mijn gematigd-socialistische vader irriteerde ;-)
Je zou dus ook kunnen zeggen "Dries IS punk". Hoera, een contradictio in terminus!
Maar terug naar het hier en nu met Een Vandaag. Gisteravond iets gezien over 'milieu-vriendelijke' kernenergie met thorium centrales. En daar weet ik niets van?!
Had ik misschien toch beter naar Mark-Jan moeten luisteren met zijn verhalen over nucleaire energie i.p.v. mijn geld in te zetten op windmolenparken in zee? Ach we zien wel.
André Dronkers had laatst een grappig idee om onverlicht fietsende nachtbrakers te straffen met een nachtcamera. Dat kan niet want die werkt met infrarood. Maar ik kan ze nu wel stroboscopiseren!
Nieuw werkwoord ja.
Zoals waar ik al een beetje bang voor was kunnen de AAA-accu'tjes van de eerder beschreven hoofdlamp een klein uur per ochtend naar het werk maar nauwelijks aan. Toen ik er de trekkerhelling in Aalsmeer mee op reed waren ze uitgeput.
Ik kan natuurlijk al m'n fietsen van een voorwiel gaan voorzien met naafdynamo. Maar die dingen zijn gemaakt voor gebruik in een wiel minstens zo groot als de achterwielen van de meeste van mijn fietsen.
En geven een voelbare weerstand bij langzaam fietsen (wat overdag veel voor komt in de stad) zelfs als je licht niet aan staat!

Gelukkig had ik een enigszins vooruitziende blik toen ik het andere hoofdlampje bestelde.
Om portokosten te besparen heb ik gelijk de zwaardere versie powerLED mee laten sturen van 1600 lumen. Met twee superflinke 3,7 volts accu's (3200 milliampère ieder) die bovendien nog parallel aangesloten in het achter mijn hoofd geplaatste, rood oplichtende(+), doosje hangen. Bijladen kan door inpluggen direct in dit doosje zodat spielerei met de batterijen niet nodig is (++)

Dit geeft zoveel licht dat ik hem 'hoofd'-zakelijk in de lage (middelste) stand gebruik. Op de schakelaar achter op het lampje waar ik ook met een handschoen aan gemakkelijk op drukken kan (+++) zit nog een derde stand. Om tegenliggers (meestal rechtopfietsers) zonder licht of reflecterende kleding mee af te straffen, de stroboscoop dus (++++).
Ik fiets hier nu al anderhalve week mee rond zonder dat ik heb hoeven bijladen (+++++).
Het enige wat ik wel jammer vind is dat er geen lens voor zit om het schijnsel wat meer te focussen (-).
Echt storend genoeg om daarvoor een andere te bestellen vind ik dat niet. Het meeste licht weet ik toch wel vóór de fiets te projecteren, zelfs bij mist! Maar ik zou niet over moeten gaan op het dragen van witte broeken of met een reflecterende bies...Een reflecterend hesje is geen probleem.
Prachtig vind ik de mogelijkheid met het licht waarschuwend te anticiperen door de bocht in te schijnen waar ik heen wil gaan. Zo kun je achter bossages nog verscholen gaande tegemoet komende fietsers vast inseinen dat je er aan komt!
Dat is een manier van signalering die onmogelijk met een vast op de fiets gemonteerde lamp is na te doen !

15 opmerkingen:

 1. Hoi Mick

  Kan jou nek dat gewicht aan?
  6400 Amp. is nogal zwaar hoor, je ben de komma vergeten tussen de 3 en de 2 ;-)

  Groeten, Andre

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, scherp weer van je! Had moeten schrijven MILLIampère.

   Verwijderen
 2. Hok Mick, ook druk bezig met verlichting zie ik :-)

  Ik heb ooit eens ergens 'alternatieve vormen van plastic plaatjes' gezien die je op de plek van het origineel kon bevestigen. Volgens mij was dat echter vooral om het licht meer te verstrooien en juist niet om het te focussen. Meestal hebben dit soort lampjes van die scherpe lichtbundels. Die van jou niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Wim voor het meedenken. Ik zou een soort koker kunnen plaatsen idd als een soort afscherming. Wat de Heider zaklamp echter zo goed doet, en het andere lampje in iets mindere mate is werkelijk het licht bundelen!
   Daardoor krijg je een heel geconcentreerd fel lichtvlak dat zich ook het best over het stuur laat werpen. Maar er zit wel een uitneembaar glas voor. In Amsteveen weet ik wel een winkeltje waar ze er misschien een lens voor hebben maar dan heb ik er nog geen afstelmechanisme bij.
   En fin, op dit moment ben ik best tevreden maar misschien hebben anderen (gelijk al) iets aan deze informatie :-)
   Eh, ik geloof dat er bij jou vandaag een goede bekende van me langs gaat komen ;-)

   Verwijderen
  2. Klopt, hij vertelde al dat je hem wegwijs gaat maken in de Roeifiets-geheimen. Ik heb 'm wel gewaarschuwd voor jouw allergie voor de stuurdemper ;-) en dat hij niet naar jou moet luisteren, als jij vindt dat die verwijderd moet worden.

   Verwijderen
  3. Ik zal hem alleen mijn mening geven Wim. Zelf ga ik er zeker niet meer mee rijden na mijn heupfractuur. Maar ook tijdens de toertocht in Groningen merkte ik dat bij mij het nemen van bochten kennelijk veel makkelijker ging dan bij anderen. Het meest opvallende geval vond ik dat ik me tussen een vrachtwagen en de stoep door durfde te roetsen terwijl niemand anders (met de stuurrubbers) dat na deed :-)

   Verwijderen
 3. Hi Mick,
  Je bedenkt nieuwe werkwoorden, maar ook woorden die helemaal fout zijn geschreven.
  'Te gemoed' is volgens mij 'tegemoet'. Twee fouten in één woord, dat moet jij toch beter kunnen :)
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Mick, begin ik weer.... Het meervoud van accu is accu's...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat lijkt nog onveranderd. Ik dacht dat ik juist daarvoor door Google op m'n vingers was getikt! Gelukkig zijn de werkwoordsvervoegingen nog wél onveranderd. Dus "Ik brandde mijn vingers" ;-)

   Verwijderen
 5. HI Mick,
  Je koketteert, wat een woord hé, nogal eens met je - gemiddeld goede - taalgebruik. Als je dan een keer 'uit de bocht vliegt' lokt dat natuurlijk reacties uit van mensen, zoals Wilco en ondergetekende, die de Nederlandse taal ook redelijk machtig zijn.
  Groeten, Wim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En er zijn er meerdere terwijl mensen die de taal minder goed beheersen andere kwaliteiten kunnen hebben, allemaal akkoord. Maar vaak wordt achter een werkwoord maar wat aan geplakt omdat zijn (of in principe 'haar') taal de interesse niet heeft. Een blogverhaal moet alleen dan wel een ijzersterk thema hebben wil ik doorlezen. Of ik moet weten dat iemand al eens iets interessants uit de handen heeft laten komen natuurlijk.
   Maar bedankt voor je verbetering alsook Wilco (X2 zelfs).
   Waarom je mijn commentaar op jouw blog echter ten ene maal weigert te publiceren (kennelijk) is me daarmee nog niet duidelijk. Iedereen slaat de plank wel eens mis toch?

   Verwijderen
 6. Hi Mick,
  Ik weiger je reacties op mijn blog helemaal niet, zeker niet bewust. Wat ik wel eens zie is dat jouw reactie in de spambox terecht komt. Als ik het zie vis ik 'm eruit en plaats je reactie alsnog. Verder geen 'hard feelings' hoor.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zou er nu weer een in die box moeten zitten Wim. Iets over de voordelen van bewegende beelden i.p.v. woorden of foto's.
   Wat ik zelf ook steeds vaker probeer te doen al gaat daar soms wat tijd in zitten. Ik probeer meestal zeker niet te "koketteren" met te veel tekst n.m.m. Maar wel graag buiten de gebaande paden treden ok.
   Mvg Mick

   Verwijderen
 7. Hi Mick,
  Ik zie dat er inderdaad gisteren een reactie binnen is gekomen. In augustus ook.
  De reden dat ik ze niet plaats is dat er geen emailnotificatie van binnenkomt. Ze sluipen kennelijk binnen en zijn dan te vinden in het moderatievenster. Daar kom ik evenwel vrijwel nooit omdat ik normaliter de reacties plaats vanuit het emailbericht dat blogspot genereert.
  Ik ga eens kijken waarom dat is.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja graag want dat is al een flink tijdje zo. En ik maar denken "ach die draait wel weer bij" (-:
  Zelf krijg ik die reacties zowel id post als in het moderatievenster zoals je schrijft. Dat is wel eens m'n redding als ik iets per ongeluk wis )-;
  Ik kan me als laatste herinneren dat ik -ten onrechte- dacht dat je massieve banden wou testen op rolweerstand. Wat je feitelijk helemaal niet geschreven had. En dat je daarover nog steeds ontstemd was!

  BeantwoordenVerwijderen