woensdag 20 mei 2015

Finland Rocks!

De vraagstukken waar ik in mijn puberteit voor gesteld werd heb ik sindsdien eigenlijk nooit kunnen oplossen. Hoe kan ik mijn van oorsprong Marxistische ideeën in overeenstemming brengen met mijn (vage) gevoelsmatige punkidealen? De 'dictatuur van het proletariaat' ...
Op heel veel vragen heb ik helemaal het antwoord niet, de mens is per definitie geen prettig wezen vrees ik. Dus oplossingen komen er ook niet van die kant terwijl ik religie (gevoelsmatig) verwerp + Religion ist Opium des Volkes. Reden dat ik dan ook nooit kinderen zal nemen.
Wel weet ik dat mongolide mensen van de wereld geen grotere troep zouden maken, het niet slechter zouden doen dan de "normale" mens.
Vandaar dat ik ineens een voorkeur heb voor een bepaald nummer van het songfestival. Waar ik eerder nooit een woord aan heb willen vuil maken :-)

  

12 opmerkingen:

 1. (Oud) punkers die naar het Eurovisie songfestival kijken vind ik nogal... absurdistisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook Marc :-) maar ik ga er ook beslist niet naar kijken verder dan het acht uur journaal. Zo kreeg ik lucht van het bandje en ben wat gaan googlen.

   Verwijderen
 2. Voor punk en grunge moet je in Finland zijn.
  Er is zelfs een plaatsnaam die daarop wijst.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Punkaharju

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bram,
   Van die populariteit van dit genre las ik ook maar niet op jouw link, waar ik alleen geografische info op vind.
   Overigens vind ik het nummer meer naar grunge neigen qua 'zang'.
   Ik zeg dat niet omdat ik het beledigend vind dat punk door kerels met down gespeeld wordt, in tegendeel. Ik vind mongolide mensen oprechter (vrij van cynisme en sarcasme) dan wij. Dus juist een compliment en erkenning dat ze 'ons' aanvoelen!
   Erg eigenlijk dat door (bijna gedwongen) geboortetesten embryo's met down door de ouders al worden afgedankt...

   Verwijderen
 3. Hoi Mick,

  Toch even reageren........ Dat je religie verwerpt vind ik prima, dat doe ook ik gevoelsmatig. Want wat hebben de diverse geloofrichtingen al veel oorlogen veroorzaakt en mensenlevens gekost! Dat de mens per definitie geen prettig wezen is klopt, dat is de enige manier geweest voor de mensheid om te overleven.
  Punk en grunge is niet mijn genre, maar dat is uiteraard persoonlijk, ieder kan mooi vinden wat hij/zij zelf wil.
  Je mening over mongolide mensen respecteer ik, en ik geloof ook dat ze niet gehinderd zijn door cynisme en sarcasme.
  Maar ik vind het een hele goede zaak dat de pré-natale testen bestaan, dan laat je mensen de keuze om het kind te laten komen zoals het is, of het juist daarom preventief te laten aborteren, omdat je als ouders liever niet opgezadeld wilt worden met een kind met een handicap als je dat kan voorkomen.
  Geloof me, niet iedereen wil dat, of kan dat aan.
  Wij hebben dat aan den lijve ondervonden, geen Down syndroom, maar wel een ernstig geestelijk gehandicapte zoon. Helaas onverwacht overleden op 6-jarige leeftijd, ondanks alles houd je toch van je kind, hoe moeilijk dat soms ook is.
  De 6 jaar dat Freek bij ons was waren zwaar, en hebben ons wel gevormd voor de toekomst. Je vrienden leer je in elk geval wel kennen in zo'n periode.......
  Gelukkig bracht het ons als koppel enkel dichter bij elkaar, dat hebben we ook anders gezien in die periode !
  Maar zoals eerder gezegd, alle respect voor jouw opvattingen, ik wilde je alleen even een inkijkje geven in de wereld van een "ervaringsdeskundige", wat dat dan ook waard mag zijn................

  Vriendelijke groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Adri,
   Mijn door twijfel geïnspireerde tekst is juist omdat ik over zo'n beslissing en de mogelijkheid tot het nemen van zo'n beslissing door zo'n pré-natale test geen oordeel kan vormen. Ik zie er zowel de vóór als de nadelen van in. Hoe "saai" het niet hebben van een uitgesproken mening ook is.
   Ik ben zelf niet altijd even gelukkig geweest met mijn tekortkomingen en ben dat nog vaak niet...Besloot daarom nooit anderen met die twijfel de wereld in te sturen.
   Zoals je schrijft, "een persoonlijke keuze".
   Mvg Mick

   Verwijderen
 4. Leuke video, bedankt voor de link. Het is echter niet meer van deze tijd om mensen met Down-syndroom 'mongool' te noemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar het is wél van deze tijd om ze uit te laten sterven dus ben je daar dan eerder voorstander van? Cyclon B ?
   "Punk" is ook van oorsprong een negatieve naam voor outcasts in het Engels.
   Sommigen hadden de moed om er een geuzennaam van te maken...

   Verwijderen
  2. Daar komt bij dat ik ze "mongolide mensen" heb genoemd. Maar je leest wel vaker slecht wat er staat begrijp ik, dan heb ik ineens "twee adressen"? Kunt links niet vinden in de tekst....

   Verwijderen
 5. Downsyndroom en religie hebben zelfs een beetje met elkaar te maken......toen ik heel lang geleden bijverdiende ( toen had je nog niet al die vergunningen ) met gehandicapte kinderen naar hun bijzondere school brengen met speciale taxi's viel direct al wel op dat dat vrijwel allemaal de laatste kinderen waren van veel te oude moeders. Streng religieuze moeders die niet aan anticonceptie doen....dat is immers zondig....

  En hoe hoger de leeftijd van de ouders, hoe groter de kans op schrijffoutjes van het DNA...

  Die streng religieuze mensen daar komen er steeds minder van ( tenminste christelijke....) dus zal DAT probleem minder worden. Maar schrijffoutjes kunnen altijd gebeuren.

  In de natuur worden zulke jongen gedood, verstoten of domweg niet verzorgd tot ze dood zijn. Keihard. Wij zijn mensen en dat is niet onze manier. Ik denk dat we moeten voorkomen waar we kunnen ( die tests idd ) maar als die kinderen worden geboren moet je voor ze zorgen. Wie dat toevalt heeft een zware last te dragen en het is goed als die last deels wordt afgenomen door beroepszorg.

  Ik ben overigens wel bang dat nu geld duidelijk steeds belangrijker wordt dan de mensen de wil van de maatschappij om bij te dragen voor zulke kinderen/mensen te zorgen zal afnemen. Het waren immers ook de religieuze partijen die stevig geahndicapten in bescherming namen...maar die partijen zijn gemarginaliseerd. Nu regeert het kapitalisme. Die hebben net als de natuur geen boodschap aan wie zijn eigen kost niet kan verdienen......( participatie maatschappij enz )

  Wat betreft wat je noemde dat zij het niet slechter zouden doen dan de "normale" mens...dat zou best eens kunnen. Niets menselijks in hen vreemd ( woede, jalouzie ) maar kwade intentie missen ze volgens mij. En dat kan zeker niet gezegd worden van "normale" mensen waarvan er velen als ze de kans krijgen het liefst anderen uitbuiten of slecht/minderwaardig behandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Quezzt, vaak zijn het "achteraankomertjes" die met dat schrijffoutje geboren worden, en dat kwam vaak voor in die (streng) gelovige kringen. Bij katholieken ook, dat was ook bij de konijnen af soms.........
   De natuur is inderdaad onverbiddelijk bij individuen die niet aan de "norm" voldoen. Doen wij niet, we houden alles wat behoeftig is in leven, niet enkel Down-syndroom gevallen, maar ook prematuur geboortes vanaf 25 tot 26 weken. Die later soms ook het hele leven door moeten met de gevolgen van complicaties in de eerste tijd.
   Dat de maatschappij harder word is al een tijd aan de gang, maar valt er niet iets voor te zeggen? Vrouwen van 36 jaar en ouder hebben recht op zo'n prenatale test, waarbij goed aantoonbaar is of er een kind met Down op stapel staat. Als die mensen er dan bewust voor kiezen om het kind toch te laten komen, vind ik het normaal dat ze er gewoon zelf voor opdraaien, en de maatschappij niet belasten met de levenslange zorg die dat soort mensen behoeft.
   Klinkt vrij hard, is het ook, maar ik weet ongeveer wat het inhoud om de zorg van een dergelijke medemens te dragen, en het is onvoorstelbaar zwaar!
   Daar moet je niet willens en wetens anderen mee opzadelen, als wij tevoren geweten hadden dat de tweede zwangerschap weer op een gehandicapt kind zou uitgelopen was er zonder meer een abortus uitgevoerd. De test is destijds gedaan, in verband met onze voorgeschiedenis.
   Maar zoals altijd mag ieder daar zijn eigen mening over hebben, daar heb ik geen moeite mee, de mijne staat!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  2. Ik begrijp natuurlijk ook wel dat de toekomstige ouders niet exact kunnen weten hoe ingrijpend het syndroom voor hun kinderen zal uitpakken en daarom het zekere voor het onzekere nemen. Maar de gevoelens van deze punks ongewenst en onbemind te zijn kan ik me terdege indenken!
   En o wee als ik iets schrijf over de "schrijffoutjes" van de niet-downers
   ;-)

   Verwijderen