donderdag 12 februari 2015

Exploderende Lidl-pomp (/Horst Tappert)


Zolang we niet foutloos het Engels beheersen blijft het vermogen je in de eigen taal uit te drukken belangrijk volgens mij. Zo wil ik me best vastleggen om vrijdag naar het werk te fietsen zoals de oproep in het Angelsaksisch luidt op Ligfietsplaza.
Omdat mijn uitgebreide inpandige ligfietscollectie met niet minder dan negen luchtbanden is uitgerust verkies ik de wielen van het uitverkozen voertuig pas vrijdagochtend op de maximale druk te brengen. Om niet de hele flat daar 's ochtends de dupe van te laten zijn heb ik mij twee maanden geleden een Lidl fietspomp aangeschaft met manometer. Die maken niet dat snotterige geluid van die 12 volt autobandcompressortjes in ieder geval...
Toch had ik daar, met die fietspomp, al van het weekend een akkefietje mee. Het voorwiel van de Crysbike is als een van de weinige banden uitgevoerd met een Hollands ventiel. Ook daar past de universele klemkop van de pomp op natuurlijk, hetzelfde gat als voor de Franse ventielen.
Ondanks dat ik de opsluitring echter al wat losgedraaid had leek er geen lucht de band in te willen. Een soort verstopping of zo.
Ik besloot tot een krachtmeting, "niet goedschiks dan maar kwaadschiks" en drukte nog een keer met beide handen het mechanisme in.
Dat leidde tot een knallende wegval van alle weerstand uit de pomp. Erg gelijkend op wat me met de Action pomp gebeurde.
Ik moet er wel eerlijk bij vermelden dat een aantal van mijn fietsen ook met de armen worden voortbewogen. Maar het succes van grote namen als Obama en Poetin ontspruit toch ook deels aan een getrainde torso?
Wat er dit keer mis ging weet ik eigenlijk nog steeds niet maar de o-ring van de zuiger was het niet dit keer. Zoals bij de Action pomp.
Een (gelijmd?) propje of dopje moet zijn weggeschoten uit de voet van de pomp. De functie van dit onvindbare propje of dopje is mij onbekend. Gelukkig zit achter het ontstane gat een soort horizontaal buisje.
Ik kon daar (hoewel het er feitelijk iets te ruim voor is) met een Lidl-tapje m5 van gründliche qualität in een wringijzer (kun je 'de slimste mens' mee winnen met die woorden) draad in tappen. En een boutje gewikkeld in teflon-tape in schroeven.
Het lijkt te houden! De aankoopbon heb ik toch al niet meer laat staan dat ze nog in de schappen van de discounter liggen...


8 opmerkingen:

 1. Ik zeg koop een echte pomp bij een echte winkel en geen goedkope Chinese rotzooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grove woorden in de mond nemen en gelijk hebben zijn twee dingen Rob.
  Bij de Lidl verkopen ze vaak heel behoorlijk gereedschap, zeker voor de prijs. Zoals het vermelde tap- en borensetje bijvoorbeeld.
  En China produceert bijvoorbeeld high-tech zonnepanelen om maar wat te noemen...
  Hun economie en arbeidslonen zijn zelfs zo gestegen dat buitenlandse producenten zich al weer terug trekken uit dit land!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook ooit zo'n pomp gehad en die klapte ook uit elkaar. Dan maar 8 tientjes uitgeven. Maar je hebt gelijk bij de Lidl verkopen ze ook goede spullen, ik haal er vaak genoeg sportkleding. Bangladesh en Vietnam zijn tegenwoordig de landen die het nog goedkoper kunnen maken.

   Verwijderen
  2. Ook mijn pneumatische nietmachine van een paar tientjes is van de Lidl bijvoorbeeld en werkt prima (vermits de compressor op de goede 4 bar werkdruk staat). Dat is gereedschap dat voorheen alleen vd 'echte vakman' weggelegd was. Daarmee kan ik nu zelf id kruipruimte steenwolplaten vast 'tacken'. Prachtig toch?
   Waar de pomp gemaakt is kom ik niet achter. Een sticker vermeldt alleen DELTA-SPORT HANDELSKONTOR GMBH Hamburg.
   Ik zou best voor een soort garantiekeurmerk zijn voor milieu vriendelijk geproduceerd zijn (voor zover mogelijk) en zonder gebruik van kinderarbeid en zo.
   Maar ook in die "echte winkel" van jou zullen ze echt niet weten waar ik naar vraag wed ik!
   De pomp net nog gebruikt en werkt weer prima nu. Ook is de kunststof stiller dan het lichtmetaal vd Actionpomp.
   Mvg Mick

   Verwijderen
 3. Hoi Mick,

  Rob heeft wel een beetje gelijk, de kwaliteit van de Lidl pomp is hiermee wel bewezen denk ik? Met mijn in 1983 aangeschafte Rennkompressor van SKS heb ik nimmer problemen. Toen het moeite ging kosten om aan de juiste rubbertjes te komen om in de kop te leggen is de hele kop vervangen. Er zit nu zo'n moderne klemkop op, die op alle gangbare ventielen past. De investering van Hfl. 100,-- in 1983 is dus lonend geweest! Dat is kwaliteit!
  Maar je mag het natuurlijk helemaal zelf weten.......

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Adri,
   Ik heb de Lidl pomp dus nog NIET afgeschreven. Met dit bericht geef ik natuurlijk wel een waarschuwing af, eerder heb ik namelijk POSITIEVE kritieken gelezen over de pomp.
   Positief vind ik bijvoorbeeld de klemkop die niet alleen verlopen overbodig maakt (en dat voor 8 euro) maar ook prettiger/makkelijker op zet dan die van de Action van ongeveer dezelfde prijs.
   Voor het vervangen van de kop heb ik dus echt geen duurdere pomp nodig omdat ik de slangen door kan snijden en een verbindingsbuisje aanbrengen.
   Ik heb drie van dit soort pompen waarvan idd maar een (deze) de manometer goed is. Ik kan dus nog even voort voordat ik aan de 100 euro zit :-)
   Gereedschap is voor mij geen fetish...
   Mvg Mick

   Verwijderen
 4. Hoi Mick, een beetje late reactie (ik heb niet overal meer tijd voor, dus kom ik het later (te laat?) tegen.
  Bij Ligfiets.net: ik neem aan dat je bedoelt dat het woord aangeven fout is?!

  aangeven (http://www.encyclo.nl/begrip/aangeven)
  iets laten weten vb: hij gaf aan dat hij weg wilde

  Vastleggen is wel heel definitief!
  Zoek ik het verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Theo,
   Er staat in principe niets fout hoor (-: Ontspan...
   De link die ik geplaatst heb is idd niet helemaal duidelijk. Het gaat me met het cursief gedrukte 'vastleggen' (of 'verplichten') om het woord 'commit (oneself)'. Dat feitelijk op de 'home'-pagina te vinden is.
   Ik ben met b.v. Maarten van Rossum eens dat het overmatig gebruik van Engelse termen om iets interessanter te laten klinken wat storend is.
   Zoals een avond waarin dichters uit eigen werk voordragen (in het Nederlands n.b.) 'The night of the poetry slash' te noemen enz.enz.
   Voor de rest heeft 't niet veel voeten in de aarde, gewoon wat vrije associaties.
   -Met het woord "fietspomp" kan je pas écht scoren zoals je kunt lezen ;-)
   Rare jongens die Hollanders...

   Verwijderen