donderdag 11 juli 2013

Nieuwe RVS boegspriet op komst

Ik ben uiterst tevreden over het soepel, spelingloos en geruisloos roetsen van de voetenslede over de roestvrijstalen neuspijp die ik heb laten lassen voor de bankdrukfiets.
De verchroomde dunwandige boegspriet die ik van Derk kreeg (en monteerde nog met alle excenters in de lagers) is inmiddels op de loopvlakken al totaal versleten. De lagers rollen nu over roestig staal met brokjes chroom. Dat gaat door merg en been: Wat een verschil!

 Ik heb daarom van hetzelfde  50x30x1,5 rechthoekig inox een tweede spriet in verstek geslepen. De bevestigingsflens is er al weer keurig aan gelast door het Aluminiumcentrum aan de Tsaar Peterstraat.
Te zien is op de foto dat de lasnaad weer prachtig is maar hé, er ontbreekt een verbinding aan de onderkant!


Daar naar gevraagd vertelde de evengrote monteur dat daar “moeilijk bij te komen was” en het voor de sterkte geen verschil zou maken.  Hoewel je je natuurlijk kunt afvragen waarom het de eerste keer dan wél rondom gelast kon worden….Ben ik geneigd hem gelijk te geven.
Bovendien wordt het ’t laagste punt van de boeg eenmaal gemonteerd. Dus vuil of water zullen er niet in komen of in blijven staan.
Door contant te betalen kwam ik bovendien met 15 euro weg dus dan hoort men Ome Mick al helemaal niet meer klagen ;)
Het werkstuk is nu naar het AC voor de laatste las van het 45graden gedeelte van rond aan rechthoekig. Klussen waar ik een bijzonder zware dobber aan zou hebben zonder mijn verstek-cirkelslijper.
Om maar weer eens een woord toe te voegen aan de Nederandse  taal ;) !


Om voor niet-roetsende stervelingen een idee te geven van de grootte van het geheel heb ik er een (flink) pak lucifers naast gelegd J
3 opmerkingen:

 1. De tijd zal het leren, dat met die las Mick...

  Is het nog een bedrijf waar je kunt reclameren of hebben ze daar een kettinghond ? ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nawoord: Ik heb besloten de boeg waar het stukje laswerk mist voor de bankdrukfiets te gaan gebruiken.
  De krachten daarop zijn haast puur neerwaarts itt de roeifiets.
  Een andere reden is dat de nieuwe spriet door foutjes bij het inslijpen maar liefst 8,5cm korter is. De revolverring neemt wat meer ruimte in dus kan het best op de eerst (langst) gemaakte komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nawoord: Ik heb besloten de boeg waar het stukje laswerk mist voor de bankdrukfiets te gaan gebruiken.
  De krachten daarop zijn haast puur neerwaarts itt de roeifiets.
  Een andere reden is dat de nieuwe spriet door foutjes bij het inslijpen maar liefst 8,5cm korter is. Niets menselijks is mij vreemd. De revolverring neemt wat meer ruimte in dus kan het best op de eerst (langst) gemaakte komen.

  BeantwoordenVerwijderen