woensdag 3 augustus 2022

Over Inboorpaumelles en kniesoren

De DF velomobiel rijdt met de VM.nl kettingloop en de nieuwe Continental Urban bandjes voor zo lekker dat ik dat merk en type band in bijna alle verkrijgbare maten heb besteld. Ook voor de roeifiets.  Want je zou haast vergeten hoe veel groter de impact op je lichaam is door het roetsen, maar dat voel ik aan mijn buik!

In de tussentijd gebruik ik op die laatste fiets de ook niet slecht rollende Furious Fred als achterband. Maar dan wel met een Foss antilekband voor de veiligheid want enige lekbescherming zit daar niet in.  

Ook is de maat op het randje van wat nog vrij loopt in de achtervork van mijn Thys 222. Ik moet dan echt de onderste sleuven van de padden gebruiken (en niet degenen die gemaakt zijn van de gaten voor een bagagedrager-ophanging).

En met oppompen van de FF moet ik evengoed dan nog erg oppassen want een vouwband (van ook nog eens deze breedte, 2 duims) gaat gemakkelijk bobbelen op zelfs maar een iets te hoge druk!

Ten slotte moet ik het eindpunt van de snekblokker-kabel op het frame anders kiezen. Het zat bij 1 op de foto hieronder. De hoek tot het aluminium snekblokplaatje wordt  anders bij gebruik van de onderste asophanging (gaat dan ook 'naar beneden').

Daarvoor heeft iemand  (waarschijnlijk Derk zelf) al eens een gaatje geboord door de rechter pad waarin ook m5 schroefdraad is getapt.

De binnen-bedieningskabel moet loodrecht op het boutje vast komen te staan. Maar ook op enige afstand van de pad. Dat haalt bijvoorbeeld een spatbordboutje of iets van een velgrem niet.

Ook niet enig ander standaard fietsonderdeeltje verzucht ik mij wel vaker. 

Dan kom ik bij mijn verzameling 'hang & sluitwerk' een  kastscharniertje tegen waarvan het 'vrouwtje' precies van een lang stuk m5 draad is voorzien!


Ik kan me meer situaties herinneren dat ik eigenlijk zo'n dingetje nodig had met langer bevestigingsdraad er aan. Maar pas na het knarsen met de hersenen en het gebruik van de zoekmachine kom ik op de officiĆ«le benaming er van: in de aanhef. 


Wel moest ik natuurlijk de bodem er nog even voor doorboren. 

Maar een kniesoor die daar wakker van ligt!

Er past nu zelfs een (extra) afstelbusje in (bij 2 op de foto).




2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Het is wat jammer van het resterende deel van de 'inboorpaumelle' natuurlijk. Maar die zou ik waarschijnlijk toch niet meer gaan gebruiken omdat het inboren van die dingen een akelige precisie vereist voor gebruik als scharnier...

      Verwijderen