zaterdag 11 juli 2015

voortgang isolatieproject

Omdat woningbouwvereniging Eigen Haard geen enkele medewerking biedt bij de isolatie van de voorgevel van mijn woning ben ik dat in Eigen Beheer gaan doen :-)
"Beter dan een lange fietstocht in de hitte en smog" was mijn gedachte al vorig weekend.  
Zoals eerder beschreven gebruik ik hout van een pallet van het grof vuil. En kleine metalen stoelhoeken voor de bevestiging. Daarna wil ik de houten tengels met 60 cm brede gipsplaat afwerken die nog in de schuur bij m'n moeder staat. Erachter komt 7 a acht centimeter steenwol.
Meestal worden daarvoor tegels gebruikt en ijzeren U-profielen. Die kosten ook de kop niet maar doordat ik planken gebruik kan ik zelfs steenwol op rol verwerken wat ik nog heb staan. En wel in horizontale richting onder de vensterbank (als eerste laag) wil ik dit gaan doen.

Daarom heb ik de verticale tengels onder de vensterbank op scharnieren gemonteerd (ongeregeld goed uit mijn voorraad 'hang & sluitwerk'). Zodat ik de latjes naar voren  klappen kan om de rol aan te brengen. Hierna zet ik ze dan pas m.b.v. een waterpas recht onder de vensterbank vast.
De stoelhoeken aan de lange latten tot aan het plafond in de zijmuren heb ik verzonken gemonteerd door met de schaafmachine uitsparingen in het pallethout te schaven (3 mm diep). Dat voorkomt dat de gipsplaten straks het ijzerwerk i.p.v. het hout gaan raken (oneffen).
Verder komt mijn multitool goed van pas. Om het laminaat door te halen vlak achter waar de gipsplaten gaan komen. Dus uit het zicht.
Misschien wil ik onder het laminaat namelijk nog een keer warmte reflecterende folie aanbrengen. Of gaat het van pas komen als ik verhuizen moet om het laminaat er uit te slopen zonder mijn voorzetwand te beschadigen.
In dat geval zullen anderen het comfort van mijn werk overnemen en de besparing er van op de gasrekening.
Maar het gaat me er om dat ik bezig ben voor een zaak waar ik achter sta, namelijk energiebesparing...
Het kost me meer tijd dan geld  maar dat is in mijn geval gewoon een zaak van prioriteiten stellen  
 Het was tijdens de hittegolf in mijn benedenwoning best goed toeven. Mede door het gebruik van een luchtzuiveringsapparaat met ionisator uit de kringloopwinkel. Wat nauwelijks meer stroom verbruikt dan een ventilator, veel minder dan een airco!

2 opmerkingen:

 1. stijlen werken ,stuk sneller .en is beter dan hout ,
  maar goed elk zijn manier

  BeantwoordenVerwijderen
 2. U zult gelijk hebben, "stijlen" zullen die dingen heten. Ik werkte in de bouw als CV-monteur / loodgieter, niet als timmerman :-)
  Stijlen werken ongetwijfeld sneller bij complete tussenwanden (ben ik vaak getuige van geweest). Ten minste als er met standaard isolatieplaten wordt gewekt,
  Ik wil echter 10 cm dik steenwol op rol kwijt. De enige plaats daarvoor is horizontaal voor de borstwering ivm de breedte van de rol. Dan vallen stijlen dus af of ik moet eerst de rol in platen snijden wat natuurlijk ook niet het prettigste klusje is.
  Komt bij dat ik liefst geen grondstoffen (als staal) bij koop maar afvalhout hergebruik.
  Een derde voordeel is bovendien dat hout minder warmte geleidt dan ijzer. En door de opstelling met de steenwol er achter er zelfs op die plek helemaal geen koudebrug kan ontstaan :-)

  http://www.klusidee.nl/Forum/wat-isoleerd-beter-het-vurenhouten-raamwerk-of-de-isolatie-t73383.html

  BeantwoordenVerwijderen