woensdag 12 februari 2014

Staking gestaakt

Toen ik in 2002 in Aalsmeer kwam werken heette dit nog de Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer (VBA). Tegenwoordig is dat middels een fusie met  veilingen op andere locaties opgegaan in FloraHolland. In dat concern is nog nooit gestaakt. Ook niet door collega's die er al hun hele leven werken. Ik heb dus veel respect voor iedereen die zo'n actie durven mee te doen!
Het begon echter vrijdag als een door het FNV en CNV uitgeroepen 24 uurs actie... Maar maandag is dat overgegaan in een staking voor onbepaalde tijd.
Daar ben ik niet zo gelukkig mee omdat het bedrijf door opkomende handel buiten de veiling om toch al in een moeilijk parket zit. Toen er geen overeenstemming bereikt werd maandag met de directie heb ik dan ook mijn deelname heroverwogen. 
Er is door Floraholland wel degelijk een voorstel als tegemoetkoming gedaan. Maar op basis van deze brief zou er "niet onderhandeld worden"  kreeg ik van een vastbesloten vakbondsbestuurder te horen.
Daar kreeg ik geen prettig gevoel bij. En ik kan het kennelijke enthousiasme van de bondgenoten daarover dan ook niet delen.
Een CNV woordvoerster was iets mededeelzamer. Het zou o.a. gaan om de eis tot langer doorbetalen van reisafstanden bij het veranderen van de standplaats van het werk. Tot meer dan de door het bedrijf voorgestelde termijn van twee jaar!
Dat betekent dat ik dan dus in feite zou staken voor een subsidie op autogebruik voor (on)bepaalde tijd!
Dat zal mensen dan dus nooit aanzetten tot verhuizen richting hun werk en vind ik het afgeven van het verkeerde signaal.
Ik ben daarom dinsdag weer aan het werk gegaan. Als oud-punkrocker moet je gewoon een beetje je eigen mening en gevoel over iets volgen denk ik. Per se iedereen te vriend houden is toch een heilloos streven.
Omdat buienradar vanmorgen 88% kans op neerslag durfde neer te schrijven ben ik met de Limit naar het werk geweest. Met gewone schoenen en door voorzichtig met m'n rechtervoet te circuleren ben ik zonder pijn in de achillespees weeromgekomen! 

6 opmerkingen:

 1. Dag Mick,
  Prima persoonlijke afweging en daarom ook een heel goed besluit.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch heeft 't me persoonlijk best wat opgeleverd. Ik kwam collega's tegen waarvan ik eigenlijk helemaal niet verwacht had dat ze ooit aan zo iets mee zouden doen!
  Daar heb ik groot respect voor (2 tafelgenoten) maar het zijn ook wel een beetje, wie sage ich das jetzt, routine-jongens. Ik heb n beetje de indruk dat ze de ene routine, het werken, momenteel vervangen hebben door een andere, het staken...
  Terwijl de strijd feitelijk toch al verloren is. Want achter iedere vaste kracht staat eigenlijk wel een uitzendkracht of een leidinggevende om hem of haar te vervangen...
  Twee figuren waarmee het niet echt boterde bleken ook buiten te staan (-: Dat schept een band natuurlijk (uitgestoken hand zelfs). En de ene daarvan is eveneens al maandag weer begonnen blijkt nu.
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Mick,

  Ik ben het volledig met Wim eens! Het is inderdaad een verkeerd signaal om autogebruik te sponsoren, daar zou ik ook niet voor staken!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hee Mick,
  Blijft lastig, je moet toch later weer met de stakers werken. Overigens is het " een lastig paRket" 😀

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan het alleen maar beamen: je eigen afweging maken, met respect voor de anderen hun mening. Hopelijk zien alle werknemers het zo...
  Ik had vroeger ook wel eens last van knieën en achillespezen: bleek dat ik last had van de kou (zelfs in een vm!). Overschoenen en een winddichte (jammer genoeg geen regendichte) regenbroek deden wonderen.
  G roets!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er is inmiddels een akkoord bereikt. "Boventallige" werknemers krijgen een hogere ontslagvergoeding en da's prettig i.e.g.
  Bij de staking kwam ik ook iemand tegen waarvan ik dacht dat het een uitzendkracht was. Hij is echter afkomstig van een andere vestiging.Is in A'dam komen wonen en...Komt naar Aalsmeer op een mountainbike!
  Het kán dus wel: Huidige overstromingen in Engeland tonen de noodzaak aan!

  BeantwoordenVerwijderen