vrijdag 10 december 2010

indrukken bedriegen

Ik woon in Amsterdam Zeeburg, voorheen eerder aangeduid als de ‘Indische buurt’. Daardoor kan ik nu als uitvalsweg naar ’t Noorden de Zeeburger- en Schellingwouder-brug gebruiken.
Vooral met de Alleweder en thys 220 (revolver) vind ik dit prettig: Tenminste niet op de neus gedrukt te worden van toeristen die nogal eens op de ponten over het IJ te vinden zijn.
Met de bankdrukfiets vaar ik liever over want dat is een slechte klimmer.

Omdat ik net met de FAW terug kwam van een bezoekje aan m’n moeder en ik nog vol was van de vermeende kwaliteiten van m’n 2’hands Nikon Coolpix camara’tje ‘Met optische zoom!’ een foto’tje van over de brugrand.

De ruine van een boot die er al ligt zolang ik me kan heugen. En zag ik het nu goed? Er leek rook te komen uit het wrak als aanwijzing voor bewoning!


Hoewel deze eerste foto nog redelijk lukte blijkt bij de volgende positie dat de rook uit een daarnaast aangemeerde woonboot kwam. Die in een veel betere staat verkeert. Helaas werden de foto’s hiervan onscherp…


Als je op zó’n boot woont met ook nog eens het krot erachter als opslagplaats hoef je je natuurlijk niet te beklagen!
Of en wanneer ik nu precies met de lensjes ingezoemd heb weet ik niet meer maar lijkt precies het verschil in scherpte te verklaren.
Ook wordt de lens vaak niet goed afgesloten door ’t motortje als ik het toestelletje uit zet, dus mogelijk is de lens gewoon smerig.

Maar in elk geval laat ik het op zolder rondsnuffelen toch liever aan een ander over in dit geval: Die komt me namelijk bouwtechnisch niet als erg stabiel over!

3 opmerkingen:

 1. Hi Mick,
  Weer een gratis lesje fotografie? Komt ie :)
  Je hebt het over de 'vermeende' kwaliteit van je Coolpix L4. Die lijkt niet OK, maar zou best wel goed kunnen zijn. Je maakt de foto's met 50 ASA waar 200 ASA beter zou zijn. Je zoomt maximaal in, 18,9 mm komt overeen met 114 mm bij normaal kleinbeeld. De opnamen maak je met 1/25 sec. Dat krijg je nooit scherp. Ook diafragma 4,9 had beter 2,8 kunnen zijn. Ik weet niet wat je aan het toestelletje wel of niet kan instellen, maar met de instellingen waarmee je nu hebt gefotografeerd zijn geen scherpe opnamen te verwachten.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Wim,

  Bedankt voor je professionele hulpvaardigheid wederom!
  Ik heb al eerder in het menu gespeurd naar sluitertijden en ASA-waarden. Ik kan die niet vinden en misschien is het menu niet ontworpen voor profs.
  Wel heb ik nog een hoop beeldopname instellingen gevonden voor 't soort foto's, zoals 'sports', 'night vision' en dergelijke.
  Ook staat er ergens 'Auto off'(maar die kan ik dan weer niet op 'on' zetten) met daarachter als instelling '1m'. Zou dat de brandpuntsinstelling zijn?
  Ik ga maar eens zoeken op het web naar een nederlandse gebruiksaanwijzing....

  Bedankt!
  Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik geloof idd dat het de 'L4' is. De gebruiksaanwijzing is dan alleen in 't Duits te krijgen maar ik kan wel 'n nederlands menu-taal kiezen.
  Zo blijkt Aut off-1m : automatisch uitschakelen na 1 minuut!
  Dus ik ben al 'n stukje verder.
  Door 'close up' te kiezen kon ik een best gedetailleerde (flits) foto maken!
  Dus hoezo slechte/vieze lens? Ik denk dat als ik er wat meer aandacht aan schenk dat er toch best wel muziek in dit toestelletje zit!

  BeantwoordenVerwijderen