zaterdag 1 december 2018

Herinneringen aan Wijnandt

Veel bloggers, bloglezers en specifiek roeifietsers zal het niet ontgaan zijn: Na een lange strijd tegen zijn fatale ziekte heeft hij vorige week dan toch het onderspit moeten delven: Wijnandt de Vries..
Behalve over ligfietsen en met name de roeifiets schreef hij ook over zijn politieke voorkeuren en raadde hij boeken aan die we volgens hem gelezen moesten hebben ;-)
Ik moet bekennen dat ik het met zijn standpunten niet altijd eens was dus dat nooit gedaan heb. Ik ben zelf ook meer een blogger van de praktijk (experimenten). Wijnandt liet wat te technische herstellingen aan een fiets liever over aan Derk Thys himself.
Toch reed hij al rond met een 2 duims (dikke) achterband al ver voor ik die mogelijkheid op de (stalen) 222 ontdekte! 
 Dat is ook niet verwonderlijk omdat we allebei verhoudingsgewijs klein zijn (gebleven). Onze beenslag was dus beperkt zodat we het van de wielomtrek moesten hebben.
Ik heb zelfs een Thys trainings-overall gekregen van hem over de post die hij "te groot" had gekocht... Ik gebruik die nog regelmatig!
Er was ooit een Yahoo roetsers-forum waarop hij de dikte van zijn nieuwe achterband beschreef die hij zo fijn vond rijden. Maar zich tegelijk afvroeg of dit er niet wat "potsierlijk" uit zou zien?
Mijn antwoord was nogal recht voor zijn raap misschien voor Wijnandt; "Op een roeifiets val je toch per definitie op? Dan valt het feit dat er een dikkere band op zit dan die er standaard op zit mensen ook vast niet op hoor!"
Hoewel hij dus zelf om een reactie had gevraagd kon mijn tekst hem niet bekoren. Hij schreef iets in de geest van dat hij er in zijn specifieke roetskleding er altijd pico bello bij reed ;-)
Later (nu zullen we maar zeggen) rijd ik dus zelf in de door hem gekozen paarse kleurstelling rond!
Ook heb ik hem en zijn vrouw persoonlijk ontmoet. Dat was in Zwolle.
Er was daar ter gelegenheid van het `Fiets van de Toekomst' evenement een straatrace georganiseerd door enkele NVHPV'ers. Wijnandt had achterin hun stationwagen de bijzondere Thys roeifiets-trike staan waar er maar 2 van gebouwd zijn.
Die demonstreerde hij trots en zelf had ik behalve de 222 mijn bankdrukfiets in de Nissan Micra gepropt (waarbij de vooruit was gebarsten toen ik de achterklep had dichtgeslagen)..
Echt niet de manier waarop Wijnandt met zijn spullen pleegde om te gaan dus!
Helaas heeft hij mede door zijn steeds beperktere gezondheid ook deze fiets niet heel lang gehad.
En ik vermoed dat hij daarom ook zijn Rans chopperfiets wegdeed o.a. en behalve weer een driewieler er éen met trapondersteuning zou kiezen...

Toen ik begon met bloggen was Wijnandt vaak erg enthousiast over mijn vernieuwende ligfiets ideeën.
Zo had ik op het Vrijdagbericht van Ligfiets.net gelezen van de verkrijgbaarheid in Noord-Spanje van een speciale voorvork met twee kantelende wielen van het merk Noomad. En die dus maar besteld om te proberen in mijn Thys 222.
Terwijl ik die nog aan het aanpassen was om minder wind te vangen dan met de bijgeleverde onderdelen het geval zou zijn had Wijnandt echter al contact met Derk Thys opgenomen hoe een goed idee hij dit vond!
Waardoor zowel Derk als ik beidden tot de conclusie moesten komen dat (leuk rijden of niet) dit wel erg nadelig voor de snelheid uit zou pakken.
Tja daarom had ik ook even willen wachten Middelburg al te verwittigen van mijn ervaringen met het molenwiekprincipe ;-)
Ook dit was Wijnandt echter ten voeten uit. Kerel bedankt voor je inspiratie en mooie taalgebruik! 

1 opmerking: