zondag 12 augustus 2018

Fietsstraat, auto TE GASTIs leuk bord. Kwam ik gisteren tegen met de roets op de Wittenburgergracht, vlak bij het Scheepvaartmuseum. Het is daar ook de enige manier om wat afstand te houden van de autoweg links hiervan. Maar die is daarentegen goed geasfalteerd terwijl het hobbelende klinkergedeelte dan voor de fietsers wordt uitgeloofd. Waar de gemeentelijke bestratingsdienst dan ook nog eens een abonnement op schijnt te hebben zoals uit de afzettingsverrichtingen wel blijkt!

Daardoor werd ik van deze "Fietsstraat" toch niet echt vrolijk!

"Fietsstraten zijn over het algemeen te herkennen aan het - soms gedeeltelijke - rode wegdek en borden met de tekst ‘Fietsstraat - Auto te gast’. Door een straat als fietsstraat aan te merken, wil de gemeente ervoor zorgen dat het autoverkeer afneemt. Daarnaast dwingt de inrichting van een fietsstraat de automobilist tot het verlagen van zijn snelheid".

Met de roets even gebruik maken van de publieke pont vond ik geen bezwaar gisteren (liever dan met de DF hier op), die me bovendien een stuk de goede kant op bracht, de KNSM. Een toevluchtsoord van zich artistiek voelende toeristen tegenwoordig.
Altijd fijn een stukkie roeifietsen natuurlijk maar Watersportcentrum Dekker in Zaandam zelf werd een teleurstelling dit keer. De rol met drie millimeter dun Dyneema hing er nog slechts als aandenken. Nee, zelfs 3 mm zat er niet meer op!
Verbitterd dus eigenlijk al voor de tweede keer merkte ik de verkoper op "Het was ook te mooi om waar te zijn :-( !"     

4 opmerkingen:

 1. Tja Mick, soms zit het mee, soms tegen..........;-) Die fietsstraten zijn een mooi initiatief, maar inderdaad, fijn glad asfalt zou leuker zijn. Is het misschien zo dat de stratenmakers in opleiding dit gedeelte gebruiken om hun vaardigheden bij te spijkeren? ;-)

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, als zo'n "stratenmaker in opleiding" beschouw ik mezelf eigenlijk ook Adri :-) Dat zijn hardwerkende mensen!
   Ik vermoed dat het ook wel met de ondergrondse riolering te maken heeft die daar t.b.v. de woningen ernaast zal liggen.
   Aan de kant van het water (links op de foto) is trouwens een beter fietspad maar dat is veiliger alleen in de andere richting te gebruiken. Bovendien dichter op de uitlaatpijpen van verbrandingsverkeer...

   Verwijderen
 2. Fietsstraten zijn een zeer vergiftigd "geschenk". Dat werkt soms zelfs als een rode lap op de autobestuurder. Hier in Gent zijn er verschillende. Als ik kijk naar hoe het gerespecteerd wordt door het gemotoriseerd verkeer en hoe de overheid erop toezicht houdt (met de rug er naar gekeerd).... Je moet al een assertieve fietser zijn om op je strepen te staan en dan zouden ze je nog aanrijden ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het idee dat een soepele interactie met automobilisten ook sterk samenhangt met hun intelligentieniveau.
   Gelovige mensen menen dat zij niets verkeerd doen omdat de planeet toch immers 'beschermd wordt' door hun god. Dat hen de schuld door gebruik van een verbrandingsmotor af laat (in hun ogen).
   Daarom presteren automobilisten van niet westerse komaf dan ook vaak het laagst. Zij zijn het meest goedgelovig en beschouwen zich vanuit hun afwijkende geloof bij voorbaat al gediscrimineerd!

   Verwijderen