zaterdag 3 maart 2018

Een comfortabele transitie

Zoals ik eerder beschreven heb gebruik ik sinds een half jaar groene stroom voor de warm water bereiding. Daar blijkt de 5 liter boiler die ik boven het keukenkastje monteerde en op de warmwaterleiding aansloot prima voor te voldoen. Zelfs om zuinig mee te douchen! Gisteren heb ik de thermostaat van de gasgestookte CV-ketel op de anti-vries stand gezet en ben ik daarmee feitelijk op elektrisch verwarmen overgestapt.
Ik ben als ex-installatiemonteur echt niet van plan om zielig af te wachten tot de woningbouw iets gaat doen tegen het gebruiken van fossiele brandstoffen!
Toch ben ik niet vergeten dat ik door die genoemde verplicht werd om maar liefst twee keer te verhuizen binnen drie jaar. Dus een grote en kostbare investering in een comfortabel maar bewerkelijk systeem van vloerverwarming zie ik ook niet echt zitten.
Er is tegenwoordig een prachtig flinterdun carbonsysteem op de markt maar dat is niet goedkoop. En heeft onder het zeil in de keuken nog eens 'speciale' extra platen nodig ter bescherming. Zeil dat ik nu net ook nog eens overweeg door te trekken naar de centrale hal waar de DF geparkeerd staat (en waaronder ik het weekend hiervoor nog steenwol aan het aanbrengen was).
De speciale tegels noodzakelijk voor over de gelamineerde carbongeleiders zullen na verzagen echt niet meer passen in een nieuwe huurwoning. En een verhuizing binnen de gedicteerde termijn staat bouwkundige extra werkzaamheden van deze aard bovendien niet toe. Het is eigenlijk al riskant genoeg dat ik de auto een paar jaar terug heb weg gedaan!
Ten slotte heeft het carbonsysteem een nogal geavanceerde aansturing nodig met een thermostaat draad onder de vloer die erg kostbaar is.
Gelukkig heeft mijn zoektocht naar een simpel en goedkoop systeem toch wat opgeleverd waar ik jullie graag deelgenoot van maak. 
Ik kwam er eigenlijk op via een systeem van vloermatten met tracing er in. Het ei van Columbus natuurlijk.
Maar ik vind 70 euro voor een kleine mat waar nog niet eens een standenschakelaar aan zit (dus feitelijk minder nog dan een elektrische deken eigenlijk) wat te gortig. Bij de Lidl kocht ik zelfs zo'n deken  met 7 warmtestanden en een tijdmechanisme voor 10 euro!
Die gebruik ik trouwens met veel plezier in de stoel waaruit ik dit bericht schrijf (i.v.m. de deadline ;-).
Een winkel die zich feitelijk richt op dierenbenodigdheden levert me vellen die zich eenvoudig met een lichtdimmer laten aansturen omdat ze (net als de vloermatten) werken op 220V.  En dat nog voor een in verhouding heel goede prijs ook.
Omdat het gebruikte weerstanddraad van gevlochten metaal is is het niet kwetsbaar voor samendrukken onder bijvoorbeeld een linoleum keukenvloerbedekking.
Ik besluit er twee te laten komen op goed geluk in de grootste maat 55x35cm. En ontvang ze al de volgende dag met nog een extra (gratis) exemplaar ook!

Ze verbruiken maximaal ongeveer 70 Watt dus vergelijkbaar met de deken in mijn bed (waar eveneens een reflectielaag onder gefröbeld is van radiatorfolie door ondergetekende) en ben blij verrast!Ook al omdat de rode draden zich eenvoudig laten solderen met mijn 60 Watt soldeerbout en ik de verbinding daarna netjes met krimpkous isoleren kan.
Een stopcontact lichtdimmer die ik al had met instelbare afvlak van de wisselstroom sinus doet precies de truck in ongeveer de middelste stand.

En kan 300 Watt aan dus wel vier van deze matjes!


Voor de keukendeur naar de tuin plaats ik ze met de witte kant naar boven toe onder 2 rubberen matjes van de Action aan de stekkerdimmer met uitneembare stekkers en een verdeeldoos parallel aangesloten. Er zouden immers wel 4 aan kunnen!.

Maar mijn infrarood warmtepistool toont aan dat ook bij de tussendeur van de centrale hal naar de voordeur (bij de DF) een warmteval over de grond plaatsvindt.

Daar is de vloer door het laminaat en de isolatietegels er onder echter te hoog tegen de drempel komen te liggen bij de verhuizing voor plaatsing van een mat. Dus licht ik de vloer op en schuif de resterende foliemat onder het laminaat. Daar sluit ik hem aan op een inbouwmodel lichtdimmer die ik ook nog heb liggen.
De foto is dus daarvoor al genomen in de tijd.

Hoewel het hiermee 's nachts niet warmer werd dan 13,5 graad door de -6 vorst is de warmte beter gericht op de koude plekken dan met de radiatoren mogelijk was en ik kan gezellig de tuin in kijken naar de dieren op mijn sokken!


4 opmerkingen:

 1. Hoi Mick,

  Weer gezellig aan het knutselen en uitvogelen geweest dus! Een kleine kanttekening mijnerzijds echter: je liGt op de vloer, maar je liCHt de vloer op.
  Zo zie je maar, het kan ons allemaal gebeuren.......;-)

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk Adri, bedankt!
   En ik heb daar n.b. op gegoogeld maar klikte verder niet door wat ik beter wél had kunnen doen: https://synoniemen.net/index.php?zoekterm=optillen

   Verwijderen
 2. En wel bijzonder dat de dieren in de tuin jouw sokken mogen dragen!
  ;-)

  Groet
  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja lief die wolletjes hé? :-)
   In jouw Strada meen ik ook iets bijzonders gezien te hebben...Terecht om je om de aarde te bekommeren!
   Mvg Mick

   Verwijderen