woensdag 2 december 2015

Klimaat Parade


Weinig aandacht is er aan besteed in de nationale media. Een groepje stenengooiers in Parijs scoort natuurlijk beter qua kijkcijfers. Maar als deelnemer ter plekke  kan ik berichten dat ook bij ons zondag in de hoofdstad een harde confrontatie heeft plaatsgevonden.
De mars waar ik als ligfietser met de Jan Eggens trike aan mee deed was gepland om het Rijksmuseum heen. Om de functie als toegang tot de schilderkunst niet te belemmeren neem ik aan. Toen we na de grappen en grollen van Dolf Jansen naar de Weteringsschans waren opgetrokken echter veroorzaakte dat twee tegengestelde voetgangersstromen. En was ik getuige van een pijnlijk treffen tussen een van de paraplu's van kleine Aziatische museumbezoekers die druk onderling praatten met het hoofd van een (veel grotere) demonstrant uit onze groep!
Inwoners van Peking misschien?  Ontvlucht uit China, een rijk land waar men in staat blijkt om in Peking 17x de norm voor luchtvervuiling te overschrijden...Natuurlijk ben ik wel opgelucht dat zich op het Museumplein geen aanslag heeft voorgedaan van IS, zo kort na wat er in Parijs gebeurd is.We stonden daar op het Museumplein toch bijeen met een kleine vierduizend zielen.
Maar dat gaf toch ook even een warm gevoel tijdens het ongure weer dat we nog vaak mee zullen gaan maken.
Feitelijk was het ook helemaal niet zo koud en heb ik het met de regenkleding droog kunnen houden.
Maar met de langzaam rijdende Jan Eggens trike meedoen aan een voettocht door het Centrum van de hoofdstad lijkt een eitje maar leidde bij mij feitelijk tot onderkoeling!
Je beweegt je namelijk al die tijd amper en dan daalt mijn lichaamstemperatuur aanmerkelijk. Wel erg veel leuke creatieve, ontroerende dingen van andere deelnemers gezien. Veel muziek en muzak beluisterd...
Naast de kou kreeg ik ook een enorm volle blaas. Maar de Parade uitvoegen wou ik niet dus de druk liep steeds meer op ):
Terug op de Weteringsschans drong het tot me door dat er op de startplaats weliswaar mobiele toiletten geplaatst waren maar nooit genoeg voor het aantal mensen dat nu waarschijnlijk op hetzelfde moment dezelfde aandrang moest hebben. En dat ik dan gedwongen zou zijn in de rij er voor en pleine public de broek te  laten zakken. Of alles via een broekspijp af te voeren.
Dus besloot ik tóch negentig graden van de demo af te sturen (een koud kunstje met de JE-trike) naar het parkje waar Simon Carmiggelt aan woonde. Om daar achter een laag gebouwtje -waarvan ik de functie niet ken- alles heerlijk te laten lopen!

Bovenste foto's zijn van Twitter MilieuCentraal. Eigen video opnamen / montage:2 opmerkingen:

 1. Hoi Mick,

  Mooi verslagje van een demonstratie voor een belangrijk doel! En die volle blaas is een leuk en herkenbaar verhaal. Goed einde, want wat is er nou fijner dan even in de natuur plassen? ☻

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De naakte waarheid die we terug gaan krijgen in ons gezicht Adri!

   Verwijderen