vrijdag 18 december 2015

Kantel / knik met ABS

Helemaal tevreden ben ik over de Cryz-bike nog niet. Daarom wil ik in de toekomst een Eigen frame gaan bouwen met 26" wielen en een verende achtervork. Maar je zou ook positiever kunnen zeggen "het concept smaakt naar meer!". 
De eerste tweeduizend kilometers zitten er nu op (zonder verdere botbreuken) en ik heb wat kleine verbeteringen toegepast op het huidige samenstel. Zo heb ik de Thys stoel wat meer omhoog gekanteld door maar liefst 6 cm aan trillingsrubbers in de rug. Dat brengt het zwaartepunt met de langere Raptobike vork terug wat meer naar voren (zie de modellen van Vrijwiel). Zo heb ik meer grip op de weg en het geeft zelfs voelbaar meer vering. Maar het maakt helaas nu wel het stoeltje wat instabiel...
Ik blijf met toeclips rijden omdat de zijdelingse bewegingen nodig om schoenplaatjes los te klikken me bij het moving bottom bracket systeem wat riskanter lijken. Ik rij natuurlijk veel door de bebouwde kom.
Dat heeft mijn fietsschoenen wat beschadigd die ik in de stalen beugels gebruikte. Maar leve de 'moderniteit' :-) Bij Decathlon vond ik voor €7,- ABS-kunststof pedalen waar ik eveneens abs-toeclips aan verbond getransplanteerd van een stel tweedehands pedalen (nóg weer goedkoper) uit de kringloopwinkel.
Die van Decathlon zijn namelijk dubbelzijdig wat prettiger opstappen is. Deze zijn 224 gram lichter!
Hopelijk zijn ze ook wat vriendelijker voor de schoenen. En de verminderde massa-traagheid aan de voortrein maakt de besturing voelbaar makkelijker.

De rechter voet hang ik bij voorkeur in één keer in het tenen-riempje. Maar met de linker voet heb ik daar liever eerst wat snelheid voor dus gebruik ik dan de zijde met de haak (boven de zijde met het riempje) om op gang te komen.
Of is het misschien aardiger, long story short, dit met de actie-camera in beeld te brengen?  7 opmerkingen:

 1. Leuke oplossing, maar mijn eerste reactie is wel: "Wat een gedoe, het gaat niet echt heel vloeiend en gemakkelijk."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens, inklikken met klikschoenen gaat sneller en gemakkelijker maar bij de Cryzbike (bedankt nog voor de naam ;-) beïnvloedt het vastzetten de besturing...
   Ik kan ook gewoon zónder toeclips rijden zoals je ziet maar dan moet ik me richten op niet per ongeluk van een pedaal te schieten. Vandaar de keuze voor toeclips.
   Mogelijk ga ik wel de leren riempjes nog overzetten om links ook makkelijker in te komen.

   Verwijderen
  2. Mijn ervaring is dat ik beter gehumeurd van de cryz af stap dan van een traditionele ligfiets. Mogelijk omdat er een extra balanceer-techniek bij komt kijken, zoals dronken mensen gemiddeld vrolijker zijn? ;-)

   Verwijderen
 2. Unknown schreef: "Een contra gewichtje onder de pedaal maakt het inschuiven makkelijker"
  - Ja maar ik ga er natuurlijk geen lichtere pedalen op zetten om er daarna gewichten aan te hangen. Ik kan er goed mee leven zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi dat je er mee leven kan Mick! Maar je filmpje geeft duidelijk aan waarom ik eind 1985 gelijk LOOK pedalen aanschafte toen die op de markt kwamen.
  Wat een verademing om van die toeclips af te zijn in de wedstrijden! Ongeveer net zo fijn als het overstappen van de gelijmde tubes op draadbanden, toen stond ik ook vooraan!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat het zoveel herinneringen bij je oproept Adri :-)
   Ik gebruik de Cryz meestal voor de 'lange' stukken (+/- 20km) en wissel hem bovendien regelmatig af met de andere liggers. Dus dan is een klein ongemak snel vergeten.
   Soms ben ik een werkweek totaal zat maar zodra ik weer met deze voorwielaandrijver in Aalsmeer ben aangeland ineens weer (irritant? ;-) vrolijk!

   Verwijderen